Все още в 6 страни-членки на ЕС процентът на ваксинираните е под 55. Големите групи неваксинирани в различни региони или държави поставят на риск целия Европейски съюз (а според инфо портала на ЕС 6-те са България,, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Полша, б.р.).

Предупреждението отправи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду

Тя говори след заседанието на Съвет „Заетост, социална политика, здравеопазване и потребители“ в Брюксел.

„Трябва спешно да използваме ваксините, за да затворим имунизационната пропаст. Трябва да ваксинираме възможно най-бързо колкото се може повече европейски граждани. Трябва да защитим повече хора от сериозните последствия на вируса, както и от разпространението на новите мутации“, заяви Кириакиду.

Тя припомни, че една трета от населението в ЕС все още не е ваксинирано.

Здравните министри от страните членки на ЕС са се обединили около позицията за общ подход за продължителността на зеления сертификат. Най-застъпено е било становището за 9 месеца с включването на подсилващата доза.

До края на тази година се очаква разрешение за още 4 лекарства срещу COVID-19, каза Стела Кириакиду.

Министрите не са дебатирали въвеждането на задължителна ваксинация срещу вируса.

„От самото начало заявихме, че решенията за задължителна ваксинация са от компетентността на страните членки“, изтъкна еврокомисарят.

Тя припомни, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е посочила единствено необходимостта от дебати по темата.