Олаф Шолц е новият канцлер на Германия. Бундестагът днес гласува за социалдемократа с 395 гласа „за“ и 303 „против“.

Шолц оглавява коалиционно правителство, безпрецедентно съставено от социалдемократи, либерали и зелени.

Олаф Шолц се усмихва широко след обявяването на резултата от гласуването в Бундестага. Снимка АП / БТА

 

Той приема поста от Ангела Меркел, която го заемаше през последните 16 години.

Предаването на властта, състояло се в 16 часа българско време днес, бележи края на 31-годишната политическа кариера на Меркел.

Олаф Шолц приема указа за назначаването си като  канцлер от президента Франк-Валтер Щайнмейер. Снимка АП / БТА

При гласуването в Бундестага Шолц получи 21 гласа по-малко от броя на депутатите в правителствената коалиция. Причината е в отсъствието на 29 депутати днес по болест или заради карантина.

Шолц беше официално назначен от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, а след това се върна в парламента, за да положи клетва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новият канцлер, който няма религиозна принадлежност, пропусна незадължителната фраза "да ми помага Бог" от клетвата си, както направи и предшественикът на Меркел - Герхард Шрьодер.

Меркел, която вече не е член на парламента, наблюдаваше гласуването от галерията за зрители. В началото на заседанието депутатите станаха на крак и я аплодираха.

Шолц (63 г.) доведе социалдемократите до изборна победа в края на септември, като се позиционира като кандидат на приемствеността. Той беше вицеканцлер и министър на финансите в правителството на Меркел, което също беше коалиционно - между нейния консервативен блок и социалдемократите, припомня Би Би Си. Шолц е и четвъртият канцлер на социалдемократите в следвоенната история на Германия.

След изборите партията на  Шолц работѝ със Зелените и Свободните демократи по коалиционно споразумение, което беше подписано във вторник.

Новото правителство има амбициозни планове да се бори с изменението на климата чрез поетапно премахване на въглищата и фокусиране върху възобновяемата енергия, но неговият първоначален приоритет ще бъде справянето с коронавирусната пандемия. Здравните власти в страната регистрираха 69 601 нови случая през последните 24 часа и още 527 починали - най-високият брой от миналия февруари.

Той и лидерката на „Зелените“ Аналена Бербок, която става външен министър, също ще трябва да отговорят на тревогите от струпването на руски войски близо до границата с Украйна.

Въпреки че Русия отрече плановете си да нахлуе в съседната страна, Меркел се съгласи с президента Джо Байдън и лидерите на Обединеното кралство, Франция и Италия късно във вторник, че ще следват съвместна стратегия за отговор на евентуална руска агресия, като наложат тежки икономически санкции на Русия.

Част от тях може да засегнат руския газопровод "Северен поток 2" към Германия, който е завършен, но все още чака одобрение от германския енергиен регулатор. 

Надежден, дисциплиниран, спортува, не пие

Социалдемократът ветеран Олаф Шолц, който се слави като надеждна фигура в управлението, поема ръководството на най-голямата икономика в Европа и ще води Германия като канцлер в епохата след Меркел, пише днес ДПА,цитирана от БТА.

Мнозина твърдят, че в основата на изборната победа на Шолц стои дългогодишната му решителност да стане канцлер, което се проявява и в добрата му физическа форма. Невъзмутимият умерен политик, който доста спортува и не пие алкохол, беше също толкова самодисциплиниран, колкото стабилна беше предизборната му кампания.

Олаф Шолц полага клетва пред Бундестага като канцлер на Германия. Снимка АП / БТА

 

Той спокойно понесе критиките преди и след изборите и продължава да отказва да бъде въвличан в разгорещени дебати - било с други политици или с медиите, което според наблюдатели много прилича на подхода на самата Меркел.

"Аз съм кандидат за канцлер, а не водещ на цирково представление", каза той.

Със сигурност той ще бъде подложен на проверка още от началото: пандемията от коронавируса вече изисква действия от новосформираното му коалиционно правителство.

Популярността на Шолц отчасти се дължи на факта, че той се превърна в лице на политиката за отпускане на милиарди евро за справяне с кризата с коронавируса. За големия пакет от финансови мерки в тази насока той каза, че са "усилието", необходимо, за да бъде измъкната най-голямата икономика в Европа от рецесията.

Макар че е започнал политическата си кариера от крайната левица, твърдо умереният сега Шолц също така ще трябва да контролира по-левите членове на своята партия през следващите четири години.

Новият канцлер приема поздравления в Бундестага. Снимка АП / БТА

 

Той се присъединява към ГСДП през 1975 г., а през 1998 г. за първи път е избран в Бундестага - долната камара на националния парламент.

През 2002 г. става генерален секретар на ГСДП за двегодишен мандат, по време на който получава прозвището "Шолцомат", защото говорел като робот, когато се опитвал да обясни широкообхватните трудови и социални реформи, предложени от бившия канцлер от ГСДП Герхард Шрьодер, пред една на моменти скептична общественост.

Шолц, който е адвокат по професия, стана през 2007 г. министър на труда и социалната политика в първото коалиционно правителство на Меркел с ГСДП.

Четири години по-късно той отиде в Хамбург, където стана кмет на града. Управлението му там беше помрачено през 2017 г. от съпроводени с насилие демонстрации на антикапиталисти, протестиращи против срещата на върха на Г-20.

Шолц се превърна в спокойното лице на партия в криза след парламентарните избори през 2017 г., включително като беше за два месеца временен лидер на ГСДП.

Новият канцлер на Германия, който е известен като работохолик, и неговата съпруга Брита Ернст почти не се занимават с друго освен с политика, казват наблюдатели. Ернст е министър на образованието на провинция Бранденбург от 2017 г. Двойката няма деца.

В първата издадена биография на Шолц, озаглавена "Олаф Шолц - пътят към властта", написана от Ларс Хайдер, той е описан като човек, който почти не понася да се изтъква или да говори общи приказки, а знае, че иска да бъде канцлер, и не се отклонява от тази цел въпреки съмненията на останалите.

"Всеки, който иска лидерство от мен, ще го получи", каза той веднъж в интервю.

Очакванията към новия канцлер на Германия са наистина големи предвид страховете, че неизпитаната му трипартийна коалиция ще се разклати, когато нещата опрат до решително лидерство - сфера, в която Меркел имаше значителен успех през последните 16 години.