Руският президент Владимир Путин е поздравил Олаф Шолц за встъпването му в длъжност като канцлер на Германия и е изразил надежда за конструктивен диалог и съвместна работа по актуални въпроси като "Северен поток 2", съобщи днес пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Разчитам на изграждането на конструктивен диалог с Вас и на съвместна работа по въпросите от двустранния и международния дневен ред. Това несъмнено би отговаряло на конкретните интереси на руснаците и германците и би помогнало за укрепването на стабилността и сигурността на регионално и глобално равнище", е заявил Путин в поздравителна телеграма до новия германски канцлер.

Прессекретарят на руския президент заяви пред журналисти, че Москва разчита на приемственост в курса на Германия с идването на новия канцлер, включително по въпроса за "Северен поток 2".

От пресслужбата на руския президент съобщиха още, че Путин е изпратил и телеграма на Ангела Меркел във връзка с приключването на длъжността й на канцлер, като се е обърнал към нея на "ти" и я е уверил, че ще продължат приятелските си контакти.

Путин е отбелязал, че с Меркел "постоянно са били в контакт и са се опитвали да намерят изход дори и при най-сложните ситуации".

"За годините, през които беше начело на германското правителство, ти с право си спечели голям авторитет в Европа и в целия свят. Уверен съм, че твоят богат опит на държавен деец и политик ще бъде неизменно търсен. И разбира се ние продължаваме нашето приятелско общуване", е заявил Путин в телеграмата си.

Междувременно бившият германски канцлер, социалдемократът Герхард Шрьодер, изрази пълната си подкрепа за Олаф Шолц, предаде ДПА.

"Олаф Шолц ще се справи много, много добре", каза Шрьодер пред "Велт". "Напълно съм уверен в него и поради тази причина съм щастлив", заяви още бившият канцлер.

Шрьодер, който оглавяваше коалиция между Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и "Зелените", отбеляза, че Шолц ще има допълнителни трудности заради това, че се е коалирал с трета партия в правителството си - приятелски настроените към бизнеса свободни демократи (СвДП). Но той изрази увереност, че големият политически опит на новия канцлер като "човек с търпение, който може да ръководи по много комуникативен начин", ще му бъде от полза