Съоснователят на "Антикорупционния фонд" Николай Стайков е сред носителите тази година на наградите на Държавния департамент за борба с корупцията, съобщиха от посолството на САЩ в България. Отличието се присъжда на 12 души от цял свят, които са демонстрирали лидерство, смелост и въздействие в предотвратяването, разкриването и борбата с корупцията. Заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез връчи на Николай награда и оцени високо неуморната работа на "Антикорупционния фонд", разкриваща корупцията и вдъхновяваща усилията на обществото за реформи във върховенството на закона, пишат още от посолството.

“Когато говорим за големи, сложни предизвикателства като корупция, забравяме за факта, че имаме възможността да правим значим прогрес и да подобряваме живота на хората, благодарение на работата на личности – хора, които с чиста упоритост, креативност и смелост ни показват, че дори и най-тежките проблеми са преодолими“, казва в своето приветствие по случая държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Освен българския журналист са отличени още Дороти Брадли от Белиз, Александра Аталидес от Кипър, Карлос Джовани Руандо Пинеда от Гватемала, Габриела Алехандра Кастеланос от Хондурас, Емилия Маричева от Казахстан, Юриш Юрис от Литва, Раид Кобеиси от Ливан, Марта Чизума от Малави, Денис Намбурете от Мозамбик, д-р Торплус Йомнак от Тайланд и Карлос Папарони от Венецуела.

Николай Стайков е икономист по образование и дългогодишен икономически журналист и редактор по професия. От 1997 до 2007 г. е последователно репортер, редактор и заместник главен редактор на в. "Капитал". Той е един от съоснователите на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ и автор и съавтор в редица разследвания, по-известните от които са за офшорните връзки на депутата Делян Пеевски (2013-2014), фалита на КТБ (2014-2019), Апартаментгейт (2019), “Осемте джуджета” (2020) и “Списък за бърз контрол” (2021).