В 80% от държавите в Европейския съюз децата не се тестват, за да ходят на училище. Това твърдение изказа днес депутатът от "Има такъв народ" и имунолог д-р Андрей Чорбанов от парламентарната трибуна.

Повод за това бе дебатът за начините на дистанционна работа за депутатите, които са карантинирани заради COVID-19 - дискусия, която бързо се превърна в дебат за зеления сертификат и тезата, че Народното събрание не е публична сграда и като такава няма нужда да се проверява дали влизащите в нея са ваксинирани, преболедували или с негативен тест.

Твърдението на Чорбанов е поредното в дълъг списък на неверни или манипулативни изказвания на депутата, известен с това, че е против всички ваксини, освен неосъществената българска. Тя се разработва от Института по микробиология на БАН, където Чорбанов е директор на департамент "Имунология". Реално едва ли ще види някога бял свят и одобрение в ЕС.

В действителност мерки, подобни на българските - задължително тестване на децата, учещи присъствено - се прилага в 12 държави в Европейския съюз. В някои - много преди въвеждането у нас след началото на тази учебна година.

Тестове или ваксинационен сертификат са задължителни в Австрия, Словакия, Словения, Латвия, Естония, Германия, Норвегия, Италия, Гърция, Чехия, Румъния, и, разбира се, България. Това са 12 от 27 държави, или 44,44% от държавите-членки.

Налице са някои разлики - в Словакия например първоначално, още от януари тази година, бе въведен задължителен PCR тест. В Австрия на следващия месец въведоха бързи или PCR тестове. В Чехия тестването е всяка седмица, в Италия - на всеки 15 дни. 

В другите държави от ЕС няма задължително ежеседмично тестване, но има определени протоколи за следене на пандемията в училищата. В Полша например ваксината е задължителна за учителите. В Испания, Португалия и Ирландия в началото на учебната година се правят стотици хиляди тестове на учениците.

В мнозинството държави в ЕС тестът е задължителен, ако детето отсъства по медицински причини и един ден, или ако покаже каквито и да е сипмтоми на COVID-19, или е било контактно със заразено лице. Масово е и носенето на маски от всички деца над 6-годишна възраст, докато в България едва прогимназистите трябва да защитават себе си, съучениците си и учителите по този начин.