Президентът Еманюел Макрон представи днес приоритетите на предстоящото френско председателство на Съвета на ЕС с обещанието, че то ще работи за Европа, която е „силна, свободна в избора си и господарка на съдбата си".

Държавният глава изложи програма, която включва високи климатични и дигитални амбиции, реформи на еврозоната, на Шенгенската зона за пътуване без граничен контрол и за работа, включително с политическите му опоненти, за запазване на единството на Съюза.

Той обобщи амбициите на шестмесечното френското председателство, което започва на 1 януари, с неговия девиз: „Възстановяване, мощ, принадлежност“.

„Бих казал, че ние трябва да преминем от Европа на сътрудничеството вътре в нашите граници към Европа, която е силна в света, напълно суверенна, свободна в своите избори и господарка на съдбата си“, каза Макрон.

Председателството ще съвпадне с кампанията и с провеждането на президентските избори във Франция през април, където се очаква Макрон да се бори за втори петгодишен мандат. В момента той води в сондажите, макар още да не е обявил формално, че ще се кандидатира.

Той каза, че Франция ще предложи въглероден данък върху внасяните в ЕС стоки от трети страни както и данък върху приходите на международните дигитални корпорации. Тези налози трябва да финансират част от инвестициите, необходими за въглеродния и цифровия преход. Париж ще предложи и механизъм, който не позволява внос на стоки, произведени чрез сеч на гори, които поглъщат отделяния в атмосферата въглероден двуокис - главния газ, предизвикващ парниковия ефект и глобалното затопляне, каза още Макрон.

Той се обяви за Европа, която знае как да защитава границите си от мигрантски кризи, и отбеляза, че това ще се случи с реформа на Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

„Да защитаваме границите си е необходимо условие за гарантирането на сигурността на европейците, за справяне с предизвикателствата на миграцията и за избягване на драмите, които вече преживяхме“, изтъкна френският лидер.

Париж ще предложи поредица от редовни срещи на министрите на страните от ЕС, на които да бъдат обсъдени промени в Шенгенския кодекс с цел да бъдат избегнати злоупотреби с правото на убежище.

Друг френски приоритет ще бъде дефинирането на понятието „европейски стратегически суверенитет“.

„Тази идея, която изглеждаше немислима преди четири години, позволява да заявим, че ние като европейци, независимо от това дали сме членове на НАТО или не . . ., имаме общи заплахи и общи цели“, каза Макрон.

Той призова ЕС отново да се ангажира със Западните Балкани, като се вземат предвид новите прояви на напрежение в региона и намесата на регионални сили, които имат за цел да дестабилизират Европа.

„В този регион днес има нови прояви на напрежение. Историята му, която понякога е трагична, е напът да се повтори. Ние имаме особена отговорност към Западните Балкани“, каза още президентът. 

Признавайки дълбоките си политически различия с консервативните лидери на Унгария и на Полша, Макрон обеща да работи с тях като с партньори за постигане на компромиси и запазване на единството на ЕС. Идната седмица той се очаква да пътува за Будапеща, за първи път от избирането си за президент, където ще участва в среща на лидерите на Вишеградската четворка, която унгарският премиер Виктор Орбан председателства в момента.

„Може да има дълбоки несъгласия и ги има, но наш дълг е през идните месеци е да позволим на Европа да напредва“, каза Макрон, добавяйки, че се надява „да намери компромис с 27-те“ по теми като суверенитет по границите.

Запитан за напрежението между Полша и Европейската комисия по въпроси на върховенството на закона, френският държавен глава каза, че има „напредък“ към разрешаването на споровете и че не бива „да се отказваме, когато нещата не вървят“. Той добави, че трябва да се гарантира единството на ЕС и свободата на дискусиите в него.

В същото време президентът заяви: 

„Не може да казваш: Обичам Европа, но договорите (ѝ) не се прилагат у нас“.

Въпреки политическите си различия с Макрон, лидерите на Унгария и Полша му помогнаха решително да прокара своята линия при номинацията на сегашната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на среща на върха през лятото на 2019 г. и да осуети кандидатурите, предложени от партиите в Европейския парламент.

 Макрон оповести също така, че на 17 и 18 февруари в Брюксел ще бъде проведена среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз, на която да бъдат сериозно реформирани отношенията между двете организации. Европейският съюз трябва да играе по-сериозна роля в региона на Сахел, територията между Сахара и екваториална Африка, каза още френският лидер. Той изтъкна, че иска да превърне срещу джихадистите в този регионв обща европейска инициатива.