"Джамал Кашоги роуд" - това ще бъде новото име на улицата, на която е разположено посолството на Кралство Саудитска Арабия в американската столица Вашингтон. Символният жест вече е одобрен от градския съвет.

Кашоги бе един от най-известните саудитски журналисти и приближен до режима на Краля. Впоследствие обаче той започна да критикува авторитарните наклонности на престолонаследника Мохамед бин Салман и след опасения за живота си, напусна Рияд. Няколко години по-късно обаче, по време на пътуване до Истанбул Кашоги бе брутално убит в саудитското посолство в града. Салман отрича да има общо с убийството, но наскоро публикуван доклад на американското разузнаване показа, че лично той е поръчител на атаката.

"Кръщавайки улицата пред посолството на Кралство Саудитска Арабия на името на Джамал Кашоги, окръгът издига мемориал в негова чест. Мемориал, който не може да бъде скрит или репресиран", се казва в доклад към законопроекта на градския съвет, цитиран от France24. 

Официалната церемония по преименуването на улицата ше се състои в началото на следващата седмица и ще бъде открита от председателите на Съвета.

"Промяната показва отношението на жителите на столицата към защитата на свободната и независима журналистика", казва още съобщението. 

Подобен демонстративен символизъм може да бъде често срещнат на много места по света в зависимост от политическата ситуация. Преди няколко години САЩ кръстиха площада пред Руското посолство "Борис Немцов" - поредният убит от "престъпници" опозиционер на руския самодържец Владимир Путин. 
Друг пример пък може да бъде взет от България - тук турското посолство се намира на бул. "Васил Левски".