Само два дни след встъпването си в длъжност като канцлер Олаф Шолц замина и на първото си посещение в чужбина. То по традиция е в Париж, където германският и френският лидер винаги обсъждат бъдещото си сътрудничество и при смяна на управляващите. Веднага след това Шолц замина за Брюксел.

„Разговаряхме по всички теми с една цел и тя е да направим Европа по-силна, по-суверенна. Независимо дали става дума за екология, външна политика или въпроси на сигурността“, заяви Шолц на пресконференция след разговора си с Макрон.

Макрон също неколкократно спомена израза „европейски суверенитет“, което привлече вниманието на политическите коментатори като ясен сигнал, че ЕС ще върви към по-голяма интеграция и обща външна политика.

Още в първата си среща двамата лидери са засегнали и две от най-спорните теми помежду им - бъдещето на Пакта за стабилност и критериите от Маастрихт, и атомната енергия. Европа трябва да се върне към правилата на Маастрихт през 2023 г., дотогава бюджетните дефицити могат да надхвърлят 3% от БВП, за да се справят отделните членки с кризата, породена от пандемията.

Франция обаче смята, че тези критерии са твърде строги и ограничават възможността за инвестиции в технологии, а без тях нито ще има възстановяване, нито преминаване към зелена индустрия. Това бе подчертано и от Макрон на общата пресконефернция. Шолц пък намекна, че Германия ще търси компромис, като от една страна ще държи на бюджетната дисциплина, от друга обаче ще е склонна да позволи повече гъвкавост в нейните рамки.

Другата спорна тема - дали атомната енергия може да се приеме за зелена, бе поставена на масата още предния ден при визитата на външната министърка Аналена Бербок. Тя бе категорична, че Германия няма да се съгласи да одобри провъзгласяването на атомната енергия за чиста. Шолц бе по-дипломатичен, но и крайно неконкретен. Той заяви, че важна е общата климатична цел, а как тя ще бъде постигната, е въпрос, който всяка държава трябва да реши сама за себе си.

„Германия е взела своето решение и инвестира в обновяеми енергии и зелен водород“, коментира той. 

Украйна е една от най-важните теми, които двамата лидери са обсъждали. Ситуацията по границата е крайно тревожна и e наложително да се възстанови диалога в рамките на Нормандския формат. В него участват Украйна, Русия, Германия и Франция.

„Придвижването и струпването на войски по украинската граница е видимо. Границите са ненакърними и това не може да се обсъжда. Разговорът на американския президент Байдън с Путин преценяваме като успешен“, заяви Шолц.

Това показва, че САЩ и ЕС отново ще си сътрудничат по европейски въпроси - практика, която Тръмп се опита да прекрати.

Шолц и Макрон също така заявиха, че ЕС ще се бори решително с миграционните проблеми, като от една страна трябва да се поддържа необходимата за икономиката трудова миграция, от друга да се спазват хуманитарните принципи и да се дава убежище на бягащи от война и климатични катастрофи, но от трета да се бори безкомпромисно нелегалната миграция и каналджийството.

Макрон и Шолц ще поддържат редовен диалог и за отношенията на ЕС с Китай.