Помощник държавният секретар на САЩ, отговарящ по европейските въпроси Карън Донфрид, ще посети Украйна и Русия идната седмица, за да обсъди военната ескалация по границата между двете страни, където Москва струпва военни от известно време, предадоха световните агенции. Новината съобщи американският Държавен департамент, цитиран от БТА.

Донфрид ще бъде в Киев и Москва от понеделник до сряда, за да се срещне с високопоставени правителствени представители и да засили ангажимента на САЩ в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Американската представителка ще акцентира по време на визитите си върху възможността за постигане на дипломатически напредък, за да се сложи край на конфликта в Донбас посредством прилагане на минските договорености.

След това Донфрид ще отиде в сряда и четвъртък в Брюксел, за да се консултира с европейските съюзници на САЩ в алианса.

САЩ, НАТО, европейски представители и Украйна от няколко седмици обвиняват Русия, че струпва военни по границата с Украйна с оглед евентуално нахлуване. Кремъл отрича. Американският президент Джо Байдън разговаря с руския си колега Владимир Путин във вторник и заплаши Москва с безпрецедентни санкции в случай на агресия срещу Киев.

Въпреки напрежението между двете страни двамата лидери решиха представители на техните екипи и да проведат срещи, за да видят дали е възможна дипломатическа деескалация. Визитата на Донфрид ще бъде първата от този дипломатически процес.