Най-малко 100 души загинаха в американския щат Кентъки, след като серия от торнада пометоха всичко по пътя си в продължение на 320 километра в Средния Запад и Юг на САЩ, предаде Ройтерс.

Стихиите разрушиха домове и изравниха със земята предприятия. Спасителни екипи търсят оцелели под развалините, предаде агенцията, цитирайки местни служители.

Мощните вихри са необичайни през по-студените месеци, смятат синоптиците. Те унищожиха фабрика за свещи и срутиха противопожарните служби и полицейските участъци в малък град в Кентъки. Те разрушиха старчески дом в съседния щат Мисури и убиха най-малко шестима работници в склад на „Амазон“ в Илинойс.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешиър каза, че серията от торнада е най-разрушителната в историята на щата. Той каза, че около 40 работници са били спасени във фабриката за свещи в град Мейфийлд. В нея е имала 110 души, когато е била превърната в купчина развалини. Би било „чудо“ да открием някой жив под отломките, каза Бешиър.

Ръководителят на „Амазон“ Джеф Безос заяви, че сърцето му е разбито от новината за смъртта на най-малко шестима служители на компанията при срутването на склад в град Едуардсвил вследствие на торнадото, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

„Новините от Едуардсвил са трагични“, заяви Безос в Туитър. "Сърцата ни са разбити от загубата на нашите колеги там и мислите и молитвите ни са отправени към семействата и близките им", добави той.

Шефът на местната пожарна команда Джеймс Уайтфорд съобщи, че властите са се отказали от надеждата за откриване на оцелели след срутването на склада с площ над 46 хиляди квадратни метра. Поради силния вятър покривът на сградата е бил отнесен и дебелите близо 30 см бетонни стени са се срутили.

Очаква се усилията по разчистване на отломките да продължат с дни.