Последните няколко дни климатичната обстановка в Северна Америка и Европа създаде сериозни предизвикателства както за властите, така и за гражданите. Докато в Съединените щати ураганът „Милтън“ постепенно отслабва, бурята „Кърк“ разрушава части от Европа със сериозни наводнения и щети. Въпреки различната си сила и траектория, двете природни явления подчертават глобалната уязвимост към екстремни климатични условия.

"Милтън": Ураганът, който отслабва, но все още представлява заплаха

След като премина през южната част на Флорида като ураган от трета категория, „Милтън“ сега е понижен до първа категория, съобщават от Националния център по ураганите на САЩ. Ветровете на бурята, които в най-силния й етап достигнаха 195 км/ч, сега са със скорост около 150 км/ч. Преминавайки през Флорида, ураганът успя да достигне сушата близо до Сиеста Кий, където остави след себе си разрушения, въпреки че вече губи от своята интензивност.

"Милтън" връхлетя градовете в района с ветрове със скорост над 160 км/ч, след като предизвика множество торнада, но пощади град Тампа. В последните часове бурята се насочи на юг и достигна сушата в района на Сиеста Кий близо до Сарасота, на около 110 км южно от Тампа. Ситуацията в района на Тампа все още беше извънредна, като в Сейнт Питърсбърг бяха отчетени над 40 см дъжд, поради което Националната метеорологична служба предупреди, че се очакват внезапни наводнения, предават световните агенции, съобщава БТА.

„Силата на вятъра може и да намалява, но не и опасността. Увеличава се количеството дъжд, има риск от животозастрашаващи наводнения. Трябва да стоите на място, не излизайте навън. Добрата новина е, че над 70 000 души са в укритията в момента, което означава, че хората са се вслушали в призивите за евакуация”, посочи Даян Крисуел от Федералната агенция за извънредните ситуации.

Още преди "Милтън" да достигне сушата, в щата се разразиха торнада. Особено тежко е засегнат кънтри клуб "Спаниш лейкс" край Форт Пиърс, на атлантическото крайбрежие на Флорида, където са разрушени къщи, а някои жители са загинали.

"Изгубихме няколко души", заяви шерифът на окръг Сейнт Луси Кийт Пиърсън пред телевизия WPBF News, без да уточни колко души са загинали.

Около 125 постройки бяха разрушени още преди ураганът да навлезе на сушата, повечето от тях - мобилни жилища в комплекси за възрастни хора, каза Кевин Гътри, директор на отдела за управление на извънредни ситуации във Флорида.

Сериозни щети изглежда са нанесени на стадион "Тропикана Фийлд" - дома на бейзболния отбор "Тампа Бей Рейс" от Сейнт Питърсбърг. Телевизионни снимки показаха, че покривната конструкция на съоръжението е на парчета след преминаването на стихията. За момента не стана дали има щети вътре в стадиона.

Най-новата прогноза сочи, че „Милтън“ ще продължи да отслабва, докато се движи на североизток. Въпреки това метеоролозите предупреждават, че бурята все още може да причини наводнения и силни ветрове в източните части на щата. Жителите на регионите, които се намират на пътя на урагана, са съветвани да бъдат нащрек, тъй като „Милтън“ все още представлява сериозна опасност.

Очаква се проливните дъждове да предизвикат наводнения и във вътрешността на страната - в районите на реки и езера, докато "Милтън" преминава през полуостров Флорида. Според прогнозите в четвъртък той ще достигне Атлантическия океан и може да засегне гъстонаселения район на Орландо. 

Байдън осъди разпространението на дезинформация

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че ураганът "Милтън" притежава невероятна разрушителност, и призова хората да потърсят безопасно място. Същевременно той осъди разпространението на дезинформация около бурята и определи подобни действия като антиамерикански, предаде Ройтерс.

"Това е вредно за тези, които се нуждаят от помощ", каза Байдън за дезинформацията около бурята и действията на правителството.

На въпрос защо бившият президент Доналд Тръмп, кандидатът на републиканците за Белия дом, разпространява дезинформация, Байдън отговори, че не знае.

Тръмп, който ще се изправи на тазгодишните президентски избори в САЩ срещу вицепрезидента Камала Харис, кандидата на демократите в надпреварата, опита да представи действията на екипа на Байдън и Харис по отношение на природните бедствия, сполетели Щатите в последно време, като неефективни.

"Това е опасно - непонятно е, честно казано, да смяташ, че си лидер и в същото време да въвеждаш хора, които са отчаяни, до такава степен в заблуждение, че те да не получават помощта, на която имат право. Именно затова смятам, че това е опасно", каза Харис, цитирана от Си Ен Ен.

На фона на усилията на американските власти да се борят с дезинформацията около природните бедствия най-малко трима републиканци от Конгреса на САЩ осъдиха коснпиративните теории, повтаряни от техни съпартийци.

На неотдавнашен митинг в Уисконсин Тръмп каза, че действията на сегашното правителство за справяне с последиците от бедствията са по-лоши от реакцията на властите при опустошенията, причинени от урагана "Катрина" през 2005 г., отнел живота на 1392 души, посочва Асошиейтед прес. За сравнение, ураганът "Хелийн" взе близо 230 жертви.

"Това е най-лошата реакция при буря, катастрофа или ураган, която сме виждали", каза Тръмп. "Може би по-лоша от (реакцията при) "Катрина", а тя е трудно да бъде надмината, не сте ли съгласни?"

В рамките на предизборните си прояви Тръмп лансира и конспиративна теория, че средства по линия на американската Федерална агенция за справяне с бедствия и аварии ще бъдат използвани за подпомагане на незаконни мигранти с цел стимулирането им да гласуват за Харис на изборите, посочва ДПА.

В Пенсилвания, където продължава предизборната му кампания, Тръмп каза, че се моли за хората от районите, през които ще премине "Милтън", и отправи нови нападки и обиди по адрес на Харис, която, от своя страна, се насочва към Невада, за да агитира в западните щати.

И двамата кандидати засега продължават кампанията си по график, въпреки че преминаването на урагана "Милтън" и опасенията, че може да предизвика катастрофални разрушения в Тампа и други населени места по крайбрежието на Флорида, заплашват да оставят в сянката си предизборната надпревара.

Третият ураган

Новият ураган връхлетя район, който все още не се е съвзел две седмици след урагана "Хелийн", който наводни улици и жилища в Западна Флорида и причини смъртта на най-малко 230 души в южната част на страната. На много места хората по крайбрежието бързаха да разчистят отломките, преди ветровете и бурните вълни на "Милтън" да ги разнесат и увеличат щетите. Властите призоваха жителите спешно да напуснат района.

Това е третият ураган, който сполетява щата от началото на годината. Флорида все още се възстановява от бурята „Хелийн”, при която загинаха над 200 души, припомня Нова тв.

„Кърк“: Буря от миналото със смъртоносно настояще в Европа

Междувременно на другия край на Атлантика, „Кърк“ удари Западна Европа с изключителна ярост. Бурята, чиято интензивност постепенно намалява, предизвика сериозни наводнения и жертви, особено в Испания и Португалия. Един моряк загина, а десетки хиляди хора останаха без електричество в Южна Франция, където бурята повали дървета и наводни множество пътища.

Властите във Франция съобщават за сериозна опасност от наводнения в над 30 департамента, като в района на Пиренеите поривите на вятъра достигат до 150 км/ч, а в някои части на страната валежите надвишават месечните норми за дъжд. Около 67 000 души са без ток в Южна Франция, а много от тях са блокирани по пътищата.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".