"Пожелавам успех на правителството."

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на влизане в парламента, попитан как ще коментира намеренията на новото правителство да го смени. Това по Конституция не е в правомощията на изпълнителната власт, а само на пленума на Висшия съдебен съвет.

"Ние сме за съдебна реформа, но да има такава и в съда, в МВР и в прокуратурата. В МВР примерно няма случайно разпределение на делата, необходима е цялостна реформа”, каза Иван Гешев.

Той критикува шефа на ГДБОП, че коментира досъдебно производство, при условие, че това трябва да е единствено в компетенциите на съответния разследващ полицай, в противен случай представлява намеса във вътрешното му убеждение. 

 
Според Гешев заради поведението на МВР през последната половин година има бум на битовата престъпност, на телефонните измами и хакерски атаки срещу медиите. Той заяви, че се надява да работят заедно с МВР, а не срещу прокуратурата да се води война. 

„Това, което виждаме последните 6 месеца, е, че МВР се е концентрирало около 2-3 неща, което не води до добри резултати“, посочи още той.

Главният прокурор заяви готовност да работи съвместно с евентуалния бъдещ и настоящ министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

„Нямам проблем да работя с него, искаме да взаимодействаме и проявяваме уважение към всички институции“, посочи Иван Гешев.

В пленарната зала главният прокурор се засече с президента Румен Радев и двамата говориха за кратко. Депутати, които са се намирали близо до двамата, разказаха, че чули Гешев да предлага на президента да обсъдят съдебната реформа.

Малко по-късно прокурорският пресцентър разпространи и обстойно съобщение, посветено на повода:

Главният прокурор Иван Гешев: Прокуратурата ще участва във всяка реформа, която е в интерес на българските граждани

Главният прокурор Иван Гешев пожела успех на Народното събрание преди днешното извънредно заседание на парламента за избиране на министър-председател на Република България, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

„Надявам се най-после да бъде избрано редовно правителство, защото пред българския народ и пред българската държава стоят сериозни въпроси като пандемията, икономическа, социална криза – всички виждаме цените на тока и трябва стабилност. Така че аз се надявам да има едно редовно избрано правителство“, подчерта главният прокурор.

Иван Гешев изрази надежда, че ще има синхрон в работата с органите на МВР, защото „трябва да е ясно, че органите на МВР са тези, които разследват и разкриват престъпленията и чак след това се докладва на прокуратурата. Без МВР да разследва престъпления, няма как прокуратурата да внесе обвинителен акт и да бъде наказан съответният извършител“. Той отбеляза , че за съжаление през последните 6-7 месеца МВР се е концентрирало основно около 1-2 неща и това води до липса на добри резултати и бум на престъпността, в сферата на организираната престъпност. „Виждате хакерски атаки срещу журналисти, срещу сайтове, което е изключително притеснително за свободата на словото. Надяваме се МВР да разкрие тези престъпни посегателства. Има бум на битовата престъпност, отново бум на телефонните измами. Затова ние искаме да работим в синхрон с МВР, а не да се води борба срещу прокуратурата“, каза главният прокурор.

Той подчерта, че прокуратурата е за съдебна реформа, „но тази съдебна реформа трябва да обхване цялото наказателно правораздаване и правоохранителните органи. Там са и МВР, където има огромни проблеми, там e и съдът, там е и прокуратурата, там е и следствието“.

Иван Гешев даде пример с МВР, където няма случайно разпределение на делата:

„В МВР началникът не би трябвало да се меси във вътрешните убеждения на разследващите, но се оказва, че директорът на ГДБОП от вчерашния случай (при който прокурори от Софийска градска прокуратура съобщиха за безпрецедентен натиск по досъдебно производство от висок обществен интерес – б.р.) едва ли не ръководи производството и коментира делото. Той не би трябвало да има никакви правомощия. Разследващият полицай взима решенията си по вътрешно убеждение и само на база закона. Не би трябвало който и да е началник, дали е министър, дали директор, да се меси в разследването – това е недопустимо и незаконно. Така че има много проблеми, които трябва да бъдат решени цялостно в наказателното правосъдие, а не реформата да бъде концентрирана върху това да бъде махнат точно този главен прокурор и да бъде овладяна прокуратурата. Това не съответства нито на европейските стандарти, нито на интересите на българското общество и българските граждани“, отбеляза Иван Гешев.

На въпрос ще може ли да работи с новия вътрешен министър, главният прокурор отговори, че няма проблем да работи с всекиго и посочи, че  настоящият служебен вътрешен министър е бил поканен на Международната конференция „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“ миналата седмица, на която покана той не е откликнал. МВР бе поканено да участва и в щаб за борба с изборните престъпления, каквото задължение има по Изборния кодекс, като и след тази покана не бяха изпратени представители на вътрешното ведомство.

 „Ние искаме да взаимодействаме и проявяваме уважение към всички български институции. Надяваме се всички други институции също да проявят нужното уважение в интерес на българските граждани. Няма как да има взаимодействие и резултати, които очакват българските граждани в борбата с престъпността, когато се води война срещу една институция, каквато в случая е прокуратурата. Единственият плюс е за престъпниците“, подчерта Иван Гешев.

Главният прокурор увери, че прокуратурата ще участва на експертно ниво във всяка реформа, която е в интерес на обществото. Но се противопоставя на реформи, които са самоцелни, с оглед на конкретна личност или на конкретна институция. „Това не съответства на основни принципи като върховенство на правото и разделение на властите“.

„Ние няма да допуснем отделни магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието под натиск. Колегите от Софийска градска прокуратура обясниха, че от наблюдаващите прокурори е изискано да извършат незаконни действия, т.е. да бъде смачкано делото, да бъде освободен обвиняемият, да не се протестира мярката му и да му бъде разрешено да пътува в чужбина, което би създало опасност от неговото укриване. Този обвиняем в три разпита е заявил, че това не е негова инициатива и той не желае да дава обяснения, каза Иван Гешев.

В заключение главният прокурор отбеляза, че „белег на държавност е да си взаимодействат институциите. Да не искаш да работиш с някоя институция не съответства на европейските стандарти и не е в интерес на българските граждани“,  подчерта той.