Доклади за по-леко преминаване, но по-висока вирулентност на новия вариант Омикрон в Република Южна Африка доведоха до оптимистични хипотези в последните седмици. Множество специалисти се опитват да успокоят публиката и да намалят паниката, като цитират ранни данни на базата на 42-ма хоспитализирани пациенти, от които едва 14 са се нуждаели от кислород, а само един е влязъл в реанимация.

Средната дължина на хоспитализация е едва три дни в африканската държава.

Но тези данни не са достатъчни за успокоение, предупреждават други експерти. В седмицата след 28 ноември допълнителната смъртност, мярка, която сравнява починалите в даден период с очакваните исторически средни стойности, почти се е удвоила, съобщи Блумбърг.

Тази мярка според много е по-точна индикация за опасността от вируса. Особено в РЮА, които имат ограничени възможности за тестване и много малко ваксинирани. Потвърдените починали от COVID по време на цялата пандемия са 90 000 души, но цели 275 000 са извънредно починалите - над прогнозите. Възможно е голяма част от тях да са недиагностицирани.

В рамките на седмицата между 29 ноември - 5 декември официално от COVID в РЮА умират само 174 души, но извънредните смъртни случаи са 2076 - спрямо 1091 в предишната седмица. 

Други данни пък сочат, че Омикрон е с пъти по-голям шанс да осъществява пробиви при хора, сблъскали се с предишни варианти. По-ниската ефективност срещу ваксините - дори с буустър и обещанията за нова версия до март - означава, че много по-заразният вариант може да създаде сериозни проблеми в Европа и особено България.