Премиерът Кирил Петков ще се движи пеша из София и често ще могат да го видят по тротоарите.

Това заяви новоизбраният министър-председател пред журналисти, докато на собствен ход, но вече с охрана от Националната служба за охрана, вървеше от парламента до Министерския съвет, където на символична церемония прие управлението от служебния премиер и негов настоящ министър на отбраната Стефан Янев.

Петков каза и че ще продължи да живее в семейния си апартамент в центъра на София. Това едва ли ще се посрещне радушно от НСО, откъдето тепърва трябва да направят оценка на жилището и вероятно ще препоръчат да се премести в премиерската резиденция вила “Калина”.

"Искам да усещам реалните проблеми. Ще ходя по земята и ще говоря с хората. Имаме огромен брой кризи, с които веднага трябва да се захванем”, заяви Кирил Петков. 

Премиерът заяви, че още утре ще провери какво става с наводненията, и че ще назначи проф. Радка Аргирова за личен съветник в преодоляването на здравната криза.

Радев благодари на служебните си министри

За МС пеша се отправиха и новите министри, като единствено старите - Янев, Рашков и Денков, скочиха в колите си, за да минат преди това през президентството, където Румен Радев им благодари за работата им досега. 

Радев похвали министрите, че са се справили със здравната криза, с управлението при изпразнен бюджет, при мощна съпротива от статуквото.  Служебният премиер Янев благодари за доверието. 

Предаването на властта от служебния кабинет на Янев към новоизбраното правителство на Петков стана в сградата на министерския съвет.

"България е различна. Създадохме една добра база за бъдещи реформи. Вярвам, че наследствто, което оставяме, е именно в основата на кредото на партията-мандатоносител  - промяната. България се нужда е от промяна, българските граждани очакват промяна, да има справедливост, сигурност. И те да живеят в една благоденстваща и нормална държава. Всички тези предизвикателства са ангажиращи за новия кабинет".

Това каза Стефан Янев.

"Много се радвам, че днес ние продължаваме промяната, която запонахме преди 7 месеца. С много от вас работхме, имахме тежки здачи. Успяхме да направим първи големи стъпки към подхода към една нова България. Аз съм пръв между равни. До тук бяха обещанията, започват действията, да се захващаме за работа".

Това каза Кирил Петков.