Главният изпълнителен директор на Тесла (Tesla) Илон Мъск е обявен от списание "Тайм" за "Личност на годината" за 2021 година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Мъск е и основател и главен изпълнителен директор на космическата компания „СпейсЕкс“ (SpaceX), както и начело на старъпа „Нюралинк“ (Neuralink) и инфраструктурната фирма „Боринг къмпани“ (Boring Company).

„Тайм“ отбелязва, че изборът му е паднал върху Мъск не заради това, че е най-богатият човек в историята на човечеството със състояние оценявано в момента на 300 милиарда долара.

“Като изключим суверените", казва Мъск, добавяйки, че може би Владимир Путин е по-богат от него.  "Аз не мога да нахлувам в страни и прочее".

Мъск, който в момента подготвя за изстрелване най-голямата ракета в света в космическата си база в Тексас, е сред малкото личности, които толкова са повлиявали на живота на Земята и извън нея в 100-годишната история на класацията, пише "Тайм".

Роденият в Южна Африка бизнесмен и изследовател вижда като своя главна мисия да се справи с най-трудните предизвикателства пред света, като работи в области като електромобилите, инфраструктурата, изкуствения интелект, невротехнологията, платежните системи и крипровалутите.

Компанията за електромобили на Мъск Tesla  днес струва трилион долара и е една от шепа подобни по света - пазар,  който Мъск сам е създал, отбелязва списанието.

Space X строи и експлоатира ракети и космически кораби и е избрана от НАСА да изпрати астронавти на Луната отново след 50 години. Плановете на Мъск са това да стане до три години, а след още две - човек да стъпи и на Марс. Освен това Space X стана световен комерсиален лидер в космическите пътувания. Основателят ѝ работи да направи ракетите многократно използваеми - като самолети.

"Възходът на Мъск - пише „Тайм”. - съвпада с по-широки тенденции, в които той и колегите му технологични магнати са отчасти причина и отчасти следствие: продължаващ упадък на традиционните институции в полза на индивидите; дисфункционалност на правителствата, която предоставя повече власт и отговорност на бизнеса; и огромните разлики в богатството и възможностите. По-рано амбициите от мащаба на междупланетните пътувания бяха най-доброто колективно начинание, около което президентите обединяваха нациите".