Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод изявление "на депутат от политическа партия и от министъра на вътрешните работи, касаещи отправени заплахи спрямо тях". Както е известно - СРП е най-ниското ниво и съответно се занимава с най-леките престъпления.

От написаното може да се съди, че става въпрос за Христо Петров-Ицо Хазарта и думите му при избора на правителството от парламентарната трибуна вчера.

Гледайки в определена посока, той каза буквално следното:

"Познавам част от вас, познавам вашите началници, познавам вашите спонсори. Реших да попитам част от тях що за хора са Кирил и Асен. Защото те са ваши опоненти, би трябвало да можете да кажете нещо срещу тях. Знаете ли какво получих? Не получих никаква информация, но получих едно недсвусмислено послание, че ако продължа да ги подкрепям, ще загубя най-ценното, което имам. И ми се иска хората, автори на идеята да получа това послание, да знаят, че то е най-силната мотивация да заявя, че моето място е тук, в този отбор, в който вярвам и съм убеден, че той ще работи за България".

Днес става ясно, че прокурор ще извърши "лична проверка" и дори вече е зпратил писма до НС и МВР.

"Поискано е да бъде уточнено - евентуално от кого са направени заканите, кога и къде се е случило това и по какъв начин са отправени конкретните заплахи", допълват от прокурорския пресцентър.

След събиране на относимата информация наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Ето и пълния текст на съобщението:

Съобщение на Софийска районна прокуратура

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с изявления, направени на 13.12.2021 г. от депутат от политическа партия и от министъра на вътрешните работи, касаещи отправени заплахи спрямо тях.

Наблюдаващ прокурор ще извърши лична проверка по случая. В хода на същата са изпратени писма до Народното събрание и до Министерство на вътрешните работи, в които във връзка с изявленията са отправени и конкретни въпроси. Поискано е да бъде уточнено - евентуално от кого са направени заканите, кога и къде се е случило това и по какъв начин са отправени конкретните заплахи.

След събиране на относимата информация наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. В случай че такива са налице, ще бъде образувано досъдебно производство.