Ние имаме желание да работим със структурите на МВР, както в годините сме работили.

Това заяви днес Илиана Кирилова, шеф на СГП, на нарочен брифинг – продължение на скандала от уикенда.

ГДБОП и Софийска градска прокуратура изпаднаха във взаимни обвинения около разследването срещу рефера Борислав Колев, който е изтеглил на каса над 53 млн. лв. с първоизточник държавата, предназначени за строителство на АМ "Хемус".

И днес бе казано от държавното обвинение, че двете наблюдаващи прокурорки по делото срещу Колев са „счели, че пряко им е въздействано“ от органите на МВР.

Затова си правят отвод, обясни Иво Илиев, зам.шеф на СГП.

Магистратите счели, че на работна среща в ГДБОП, проведена на 11.12.2021 г., пряко е въздействано върху техните вътрешни убеждения чрез неправомерен натиск да извършат действие извън закона, да не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, както и да му разрешат да пътува извън страната, заяви Илиев.

"Отделно от това, предвид образуваното от СРП досъдебно производство, колегите смятат, че това би довело до оказването на допълнителен натиск спрямо тях, което ще им попречи да вземат решения по делото“, каза още той.

„Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва е недопустимо и е в интерес на престъпността, но не и на българските граждани“, подчерта още Иво Илиев.

Дали отводът е обоснован, ще прецени Апелативна прокуратра. Ако отговорът е положителен, делото ще бъде преразпределено „от нулата“ на случаен принцип. 

Вероятно това значи, че ще трябва да се повтарят наново и някои оперативно-следствени действия, за да се изгради "вътрешното убеждение" у новите наблюдаващи прокурори.

МВР обвинява прокурорите пък именно в това - че 4 дни не са пожелали дори да разпитат Колев, който бил готов на сделка, за да разкаже накъде отиват парите "нагоре".

Друга новина от днес от ръководството на прокуратурата, е, че занапред извършването на всички оперативно-следствени действия, възложени от прокрор на органте на МВР, ще става единствено в кабинета на прокурора. Каквото и да означава това - например за един оглед в случай на убийство.