Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас изрази тревога във връзка с потенциалните планове на Испания да засили военното си сътрудничество с регионалния съперник на Гърция и съюзник в НАТО - Турция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Дендиас направи този коментар след разговори с гостуващия в Атина министър на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес.

Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда за засилване на отбранителното сътрудничество с Испания, която също е член на НАТО.

"Договорихме се да произведем голям самолетоносач заедно с Испания. Възможно е да се договорим и за сътрудничество в сферата на производството на подводници. Обсъдихме тези възможности", посочи Ердоган след среща в Анкара с испанския премиер Педро Санчес на 17 ноември.

"Изразих тревога по повод възможното намерение на Испания да засили военното си сътрудничество с Турция", каза Дендиас във вторник. Той напомни, че членките на ЕС са се договорили да не изнасят военна технология, която може да бъде използвана "за агресивни действия или регионална дестабилизация".

Дендиас допълни, че Албарес е заявил "ясна позиция", че Испания ще действа в рамките на решенията на ЕС, в който членуват и Гърция, и Испания.

"Турция е дестабилизиращ фактор в Източното Средиземноморие", заяви Дендиас.

Гърция започна да модернизира военновъздушните си сили и военноморския си флот с големи покупки от Франция, изтъквайки безпокойството си от военните действия на Турция. Отношенията между Гърция и Турция се влошиха през последната година и половина заради спорове за правата върху залежите на газ в Източното Средиземноморие и за миграцията, отбелязва АП.