Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е направил икономиката на Франция по-силна и опита да покаже, че не е откъснат от проблемите на обикновените французи. Той даде снощи дълго интервю в ефира на националната телевизия, което изглеждаше като опит за увеличаване на популярността му преди президентските избори през април, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макрон, който се очаква да се бори за втори мандат, още не е обявил кандидатурата си. Той е критикуван от съперниците си в надпреварата, че вече води кампания и използва президентския си пост за целта.

Четиридесет и три годишният президент центрист отговори на журналистическите въпроси в дълго предварително записано интервю, излъчено в праймтайма по телевизиите Те Еф 1 и Ел Се И.

"Направихме реформи. . . за да получим много по-силна икономика, какъвто е случаят с френската икономика днес в сравнение с преди пет години", каза Макрон. "Резултатът е налице: Имаме най-ниската безработица за последните 15 години", добави той.

Френската безработица е 8,1 процента, което е спад в сравнение с 10-те процента, колкото бе нивото й, когато Макрон зае поста. Според националната статистическа служба Франция ще отчете тази година растеж от 6,7 процента, най-големият от 1969 г. насам.