"Мерцедес" официално обяви, че няма да обжалва в съда решенията на ФИА за неделното Гран При на ОАЕ, в което пилотът на тима Люис Хамилтън изпусна титлата по драматичен начин, губейки в последната обиколка от Макс Верстапен ("Ред Бул").

Тимът обмисляше да отнесе случая до арбитраж или поне до комисия на ФИА, след като и двата протеста след драмата на "Яс Марина" в Абу Даби бяха отхвърлени. Основната претенция на шампиона при конструкторите е, че състезателният директор Майкъл Маси е облагодетелствал Верстапен при решенията с колата за сигурност при катастрофата на Никола Латифи, върнала Макс в битката.

За решението на "Мерцедес" влияние е оказала и оповестеното часове по-рано становище на ФИА, в което се посочва, че специална комисия ще направи детайлен анализ на събитията в полемичното състезание. Това личи от текста. А според английския в. "Дейли мейл", който първи още вчера информира, че "Мерцедес" няма да води съдебна битка, натежало мнението на Люис Хамилтън.

7-кратният световен шампион убеждавал Тото Волф и останалите в тима, че не иска да печели извън пистата - със съдебни решения. Хамилтън бе посветен в рицарство вчера от принц Чарлз и пред името му вече стои титлата сър.

Хамилтън с майка си след церемонията.

 

Обръщението на "Мерцедес" започва с това, че в отбора останали "невярващи от това, на което са станали свидетели". Базираният във Великобритания тим продължава да мисли, че правилата не са били упражнени по правилния начин. Обяснява се защо са били подадени жалбите. След това "сребърните стрели" (напоследък черни - заради цвета на болидите) са били в "конструктивен диалог" с ФИА. 

"Мерцедес" приветства решението на ФИА да анализира спорните моменти и разпореждания на Маси. Привества и Люис Хамилтън, когото определя "като най-великият пилот в историята на Формула 1", но също така и като спортсмен. Благодари на Валтери Ботас, който напусна. И честити титлата на Макс Верстапен и "Ред Бул" при пилотите. 

Любопитно е, че малко преди позицията на "Мерцедес" с персонално изявление излезе Сузи Волф, съпруга на Тото Волф и шефка на тима Venturi във Формула Е. Тя пише, че останала с "ужасно чувство" след Гран При на ОАЕ и че Хамилтън е бил "ограбен". 

Какво заяви ФИА?

В изявлението на Международната автомобилна федерация се казва, че станалото в неделя е "опетнило имиджа" на Формула 1. Организацията обещава да направи "детайлен анализ и да изясни всички обстоятелства" и призовава пилотите и отборите да извадят правилните изводи.

Майкъл Маси не е споменат по име, но според анализатори ФИА практически признава, че са направени грешки в хаотичните последни обиколки. Тя пише, че комуникацията между Маси и отборите е довела до "неразбиране и грешни реакции от страна на тимовете, пилотите и феновете".

ФИА обещава, че ще вземе мерки и изясни всичко преди началото на следващия сезон, като ще направи и промени. За една такава намекна и шефът на Формула 1 Рос Браун преди дни - че от догодина отборите няма да могат да комуникират с рейс директора по време на състезание.

Реакциите на "Ред Бул" и Верстапен

Вчера Макс Верстапен беше посрещнат като герой в щаба на "Ред Бул", като заедно с боса на тима Кристиан Хорнер дадоха брифинг. Той отново защити Маси и го определи като "чудесен човек".

"Аз се чувствам като световен шампион. Спечелих титлата на пистата, а най-накрая имах и аз късмет. Това, какво ще направи "Мерцедес", дали ще обжалва и какво ще реши ФИА си е тяхна работа", рече пък Верстапен.