Обединеното кралство и Австралия сключиха споразумение за свободна търговия. Церемонията по подписването на документа се състоя в
четвъртък вечерта във виртуален формат, съобщи "Гардиън", предаде Фокус.

"Търговското споразумение между Обединеното кралство и Австралия бележи знаков момент за исторически важните отношения между нашите страни, които са членове на Общността на нациите. Това споразумение е изградено с мисъл за силните страни на Обединеното кралство и в интерес на бизнеса и потребителите, и ще ни помогне да подобрим стандарта на живот в цялата страна. Ще продължим да работим заедно, за да отговорим на предизвикателствата на глобалната търговия и изменението на климата и в светлината на предстоящите технологични промени", каза британският министър на външната търговия Ан-Мари Тревелиян.

Според думите ѝ подписаното споразумение - първото подобно за Лондон след излизането му от структурите на Европейския съюз, е „само началото“, което показва колко „големи възможности“ има Великобритания за укрепване на търговските отношения с други държави на фона на Брекзит. По-рано британски министри изразиха надежда, че споразумението ще позволи на кралството да ускори процедурата за присъединяване към Транстихоокеанското партньорство, което освен Австралия включва още Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония.

Отбелязва се, че в резултат на сделката британските компании ще могат да участват в търгове за доставка на различни стоки или услуги в публичния сектор на Австралия, където се сключват договори на стойност 10 милиарда британски лири годишно. Освен това британците на възраст между 18 и 35 години, които идват в Австралия по работа или за пътуване, ще могат да останат в страната за период от три години без виза.

Според оценките на британските власти търговията между страните след подписването на сделката ще нарасне с 53%, но БВП на кралството в дългосрочен план едва ли ще усети ефекта от споразумението, тъй като ще се увеличи само с 0,02% . Това е така, защото на Австралия се падат само 1,7% от общия износ на Обединеното кралство и 0,7% от неговия внос, а търговските мита, които съществуваха между страните, бяха незначителни.