Към 9 декември т.г. в МВнР работят 59 души, навършили пенсионна възраст. Това съобщава в отговор на депутатско питане служебният външен министър Светлан Стоев. Въпросът му задава Мартин Димитров (ДБ), който пита същото всички членове на служебния кабинет, но тези, които са се забавили с отговора, няма нужда да му отговарят, защото вече не заемат постовете си. Вместо въпросите автоматично да бъдат прехвърлени към новите министри, те са отпаднали, сочи справка в сайта на парламента.

Освен Стоев, на въпроса на Мартин Димитров (чиято съпруга е началник на отдел в МВнР) са отговорили още служебният министър на туризма Стела Балтова и на околната среда и водите Асен Личев.

Към 59-те деветте служители на Външно в пенсионна възраст има още 4-ма на граждански договор и седем в "АДИС" - дружеството, което управлява дипломатическите имоти. Интересен факт е, че от въпросните служители шестима души са навършили пенсионна възраст преди пет години, а осем - преди четири години. Сред тях са двамата служебни зам.-министри Тодор Чуров и Василий Такев, родени през 1953 година. Чуров вероятно ще бъде пенсиониран, докато Такев бе преназначен миналата седмица за генерален директор "Двустранни отношения".

Новото правителство вече даде заявка, че ще се освободи от пенсионерите в администрацията, като първи това стори образователният министър Николай Денков, който освободи всички 25 души във ведомството си, навършили пенсионна възраст.

За целта на последното си заседание кабинетът отпусна  617 069 лв. за обезщетения.

Пенсионират, но не и по върховете

В МВнР следващата седмица също започва пенсиониране на част от служителите, но не и на всички, съобщиха дипломатически източници пред Клуб Z. Новата външна министърка Теодора Генчовска от ИТН вече даде да се разбере, че разчита на кадри на преклонна възраст, ангажирани със специалните служби.

За свой началник на кабинет тя назначи Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС.

Неин съветник ще е Петър Воденски, роден през 1951 г. и секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия.

За главен секретар на министерството бе назначен Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник "Балинов" на Първо главно управление на ДС.

В коридорите на министерството трескаво обикаля пенсионираният бивш посланик в Прага Лъчезар Петков, роден през 1949 година, който обяснява на колегите си, че очаква назначение в ръководството на министерството.

Засега поне Генчовска смята да назначи заместници на по-активна възраст, които по критериите на Външно са дори младежи. Един от тях е началничката на отдел "НАТО" Ирена Димитрова на 45 години, а другият - бизнесменът Васил Георгиев на 51 години, който е работил в митниците, като представите на Министерството на икономиката в Анкара и понастоящем директор на българска фирма, развиваща дейност в Турция. 

10 пенсионери в екоминистерството, петима в туризма

В Министерството на околната среда и водите има 10 пенсионери на служебно и трудово правоотношение, отговаря служебният министър Асен Личев на Мартин Димитров. Двама от тях са навършили пенсионна възраст преди 5 години. 

В Министерството на туризма работещите пенсионери са петима, като двама от тях е трябвало да бъдат изпратени в заслужен отдих още преди 4 години, сочи писменият отговор на министър Стела Балтова.