Подмяната на т. нар. втори ешелон във властта започна днес с външното и военното министерство, съобщи Правителствената пресслужба.

От длъжността заместник-министър на външните работи са освободени Зарица Динкова и Тодор Чуров в МВнР. Първата бе споменавана дори за вицепремиер по климата, но вероятно ще се включи в екипа на министър Борислав Сандов. Чуров отдавна е в пенсионна възраст и засега се оттегля - междувременно служебното правителство назначи жена му Пени Раева за директор на НДК.

Не е ясно защо не е подписана заповедта за освобождаване на третия зам.-външен министър Василий Такев, за когото днес всички български дипломатически мисии са получили грама, че е назначен за генерален директор “Двустранни въпроси”. Генералният директор е пост, измислен специално за МВнР, който е по-маловажен от министър и повече от директор. В повечето европейски държави има или зам.-министри, или генерални директори, но у нас това е начин да се трудоустроят на добри заплати “заслужили” дипломати, някои от които попреминали активната трудова възраст като Такев, който е на 68 години. 

Същевременно от МВнР са свалили като замове от сайта си Динкова и Такев, но не и Чуров.

Обърнахме се към МВнР и към пресслужбата на МС, за да разберем кой точно е освободен.

От МС съобщиха по-късно пред Клуб Z, след като направиха проверка, че Такев е освободен още от служебния премиер Янев на 10 декември и де факто и тримата заместници на външната министърка вече са аут. 

Подготвя се и назначаването на нови зам.-министри. Сред тях е шефката на отдел “НАТО” в дирекция “Политика за сигурност” Ирена Димитрова - професионалистка в своята област, която е работила заедно с новата министърка в миналото.

Министърката на външните работи Теодора Ганчовска назначи и шеф на политическия си кабинет - Петьо Петев. Последно той бе постоянен представител на България във Организацията по прехрана и земеделие (FAO), Рим, Италия. Архивите на ДС разкриват, че той е вербуван през 1979 г. от Първо главно управление на Държавна сигурност (Първо главно управление) още като студент, когато е 23-годишен.

По това време ПГУ го изпраща да следва албанска филология в Прищина (тогава Югославия), като поема част от разноските му. Работи под псевдонима „ДИНОВ” и в досието му са запазени агентурни сведения срещу чуждестранни студенти.

Пенсионираният полковник от Военното разузнаване Петър Воденски пък ще е съветник в политическия кабинет на външния министър.

От поста заместник-министър на отбраната е освободен Пламен Йорданов.

Заместник на Стефан Янев като военен министър става Ралица Симеонова, която досега заемаше поста началник на кабинета на служебния министър-председател. Двамата се познават още от Президентството. По образование Ралица Симеонова е бакалавър по политология, магистър по международни политически отношения и сигурност, както и притежава докторска степен по сравнителна политология от СУ „Св. Климент Охридски“. В периода  февруари 2014 г. - средата на 2021 г. работи в Администрацията на президента като експерт в направлението „Сигурност и отбрана“.