Крайно време е всички народи в региона да се обединят за по-добро бъдеще, което предлага стабилност, мир и по-добър стандарт на живот за всички. Това е посланието в отвореното писмо на членовете на инициативата "Отворени Балкани", съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, албанският премиер Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич канят съседи от Западните Балкани да се присъединят и очакват подкрепа от Европейския съюз за инициативата "Отворени Балкани", съобщава македонската телевизия СИТЕЛ.

"Европа не е просто континент, а визия и гражданите на Западните Балкани, които са неразделна част от този континент и тази визия, бяха изоставени твърде дълго. Желанието на нашите хора да бъдат приети от членовете на ЕС отново и отново беше възпрепятствано от вътрешните политики на страните членки, от неизпълнените обещания и страха от бъдещето. Това доведе до разочарование, нестабилност, емиграция и липса на големи инвестиции", отбелязват тримата лидери.

Вучич, Рама и Заев казват, че вместо да се оплакват, са решили да направят нещо по въпроса и да задълбочат сътрудничеството в региона по примера на ЕС, за да преодолеят социалните, икономически и търговски бариери, които забавят икономическия растеж в страните в региона, като по този начин целият регион да стане по-атрактивен и конкурентоспособен.

"Използваме възможността още веднъж да поканим всички наши съседи да се присъединят и да предложат на своите граждани предимствата, които предлагаме на нашите граждани. Чрез свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги нашето сътрудничество може да насърчи търговията и растежа и да улесни живота на всеки човек в нашия квартал", се казва в отвореното писмо, подписано от Заев, Вучич и Рама, съобщава СИТЕЛ.

Инициативата "Отворени Балкани" съществува от две години и в момента включва само Република Северна Македония, Сърбия и Албания. Тя има за цел интегриране на всички страни от Западните Балкани. Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора обаче отказаха да се присъединят, предпочитайки да се съсредоточат върху интеграцията си в ЕС и Берлинския процес.

Опозицията в Албания съобщи, че организира протест в деня, в който в Тирана трябва да се проведе седмата среща в рамките на инициативата - 20 декември. В четвъртък бившият президент на Албания Сали Бериша, който е претендент за лидерския пост в Демократическата партия заяви, че от партията ще организират протест срещу "ограбването на нацията".