Срокът, в който държавите ще признават европейския цифров сертификат за пътувания при завършена ваксинация (без бустер), ще бъде девет месеца от поставянето на последната доза.

Това съобщиха от Европейската комисия за приетите нови задължителни правила. 

Засега не е определен срок на валидност на сертификатите за допълнителната (бустерна) доза.

Новите правила въвеждат обозначения, които ясно да отчитат разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози. Например при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите - 3/3, пояснява комисията.

Срокът от 9 месеца ще важи при пътувания извън граници. Иначе всяка държава сама може да определя условията за валидност и употреба на сертификата за ваксиниране на собствена територия.

Досега в ЕС са издадени 807 милиона сертификата, признати в 60 страни по света.

 
"Ограниченията се основават на най-добрите налични научни доказателства, както и на обективни критерии.
 
Това е съобразено с насоките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, според които бустерни дози се препоръчват най-късно шест месеца след пълното ваксиниране.
 
Сертификатът ще остане валиден за гратисен период от още три месеца след тези шест, за да се гарантира, че националните кампании за ваксинация могат да се адаптират и гражданите имат достъп до бустерни дози", обясняват от ЕК.

Представените във вторник промени не са свързани с изменения във формата на сертификата, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността на документите на ваксинираните.

В България от 20 декември вече може да се изтегля и нов вариант на сертификата при бустерна доза.