"Благодаря на ИТН и на министъра на външните работи, че са взети бързи мерки и тези хора с досиета няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако вече са назначени. Това ще бъде прекратено още в началото на следващата седмица."

Това заяви премиерът Кирил Петков след края на правителственото заседание днес по повод информацията на Клуб Z, че в политическия кабинет на министър Теодора Генчовска е пълно с пенсионери от бившата Държавна сигурност, а от вчера съветнически пост е получил и Петко Сертов.

От думите на премиера стана ясно, че Генчовска от партията на Станислав Трифонов не е подозирала, че нейният началник на кабинет, двама съветници и главен секретар са били част от комунистическата тайна полиция. 

"Тя си е предложила хората, тя беше много конструктивна като разбра, че има такива обстоятелства, и ще бъде максимално проактивна да ги освободи", каза Кирил Петков.

Въпреки че Тошко Йорданов от ИТН заяви, че хора от ДС няма да бъдат назначавани в МВнР, днес тези кадри продължаваха да се разхождат в МВнР и дори бяха на прощално парти днес по обед на бившия служебен външен министър Светлан Стоев по повод завръщането му на посланически мандат в Копенхаген.

Във вътрешният телефонен указател на МВнР днес в 12,50 ч продължаваха да фигурират следните политически назначения:

Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС.  Началник на кабинета на министъра. Засега е известен с това, че гони всичките си посетители, които не се обръщат към него с "доктор Петев". Изключение прави за министърката, разбира се. Заема кабинет 216 с табела "Началник на политическия кабинет". Директен телефон 948 2556, пред секретарка 948 2217.

Петър Воденски,  роден през 1951 г. и секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия. Заема кабинет 224 на бившия парламентарен секретар, отговаря на телефон 948 2591.

Петко Сертов, роден през 1956 година, бивш председател на ДАНС, започнал кариерата си във Второ главно управление на ДС, изчезнал за кратко през 2014-2015 г. Днес се намира в кабинет 226, обитаван преди него от настоящия посланик в Алжир Румен Петров. Отговаря на телефон 948 2080.

Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник "Балинов" на Първо главно управление на ДС. Назначен за главен секретар на МВнР.

Лъчезар Петков, роден през 1949 година, пенсиониран, без кабинет засега.