Стивън Спилбърг и "Уестсайдска история" имат дълга връзка. Която датира назад във времето, още преди да се стигне до радващата се на успех негова версия на оригиналния мюзикъл. Прочутият режисьор, който скоро стана на 75 г., държи да подчертае, че това не е римейк на класическия филм.

"Никога не бих дръзнал да се доближа да тази история, ако беше само филм. Но тя се играе постоянно по целия свят. Не чувствах, че оспорвам филма от 1961 г. на моя приятел Робърт Уайз", обяснява Спилбърг в интервю пред "Гардиън".

Спилбърг е на 10 години, когато е напълно завладян от музиката на "Уестсайдска история". Годината, в която баща му купува и носи вкъщи албума, е 1957. Малкият Стивън бил толкова вманиачен, че без да се усети започнал да пее по време на вечеря: "Баща ми е отрепка, майка ми е...". Те толкова се ядосаха. "Не можеш да използваш такива думи. Откъде си ги научил?". "В твоята плоча са", отговорих аз на баща ми.

Въпросът бил ли е Спилбърг в улична банда като млад почти го кара да се задави. "Аз в банда? Не, бях бойскаут. И правех филми. С прятелите ми имахме филмов клуб. Правехме филми на 8 милиметрова лента, още  когато бяхме на 12-13 години".

През 70-те години обаче той вече е известен като един от Movie Brats, наречени така защото тяхното поколение е първото от филмови режисьори, които са получили голяма част от образованието си направо от гледането на филми, те наелектризират и променят Холивуд. Сред тях са Франсис Форд Копола, Брайън де Палма, Джордж Лукас и Мартин Скорсезе. 

Спилбърг обяснява, че преди да се заеме с "Уестсайдска история" чувствал известно полезно безпокойство: "Работя по-добре по този начин. Страхът е моето гориво, а самоувереността е мой враг. Ако съм притеснен, имам по-добри идеи отколкото при, да кажем, продължението на "Джурасик парк".

Режисьорът разказва пред британското издание и че музиката от "Уестсайдска история" никога не е напускала живота му.

"Пусках албума на децата си. Те запаметяваха песните, докато растяха. Имам клипове с наши изпълнения. "Уестсайдска история" присъства през целия ми живот и в живота на моите деца и внуци. Лудост е".

На въпрос дали е добър танцьор отговаря с усмивка: "Добре падам".

Въпреки че чувствата му към мюзикъла класика не подежат на съмнение само любовта не е достатъчна, за да се направи нова версия на вече съществуващ материал. 

Неговата "Уестсайдска история" има и любов, но и е осъвременена, като въвежда расови и социоикономически специфики, които са слабо засегнати в предишни версии.  Латино персонажите имат повече тежест, повече достойнство. Тяхната култура, както и расизмът, с който се сблъскват, е много по-сериозно подчертан.

Ариана ДеБос, която играе Анита, приятелката на Мария, обяснява, че изпитва смесени чувства към филма от 1961 г. "Той е продукт на своето време. разбирам това. Лицата им са кафяви. Това не е любимото ми нещо. Но все пак мисля, че това е класика."

Тя е наясно, че когато се явява на прослушването, етническата ѝ принадлежност ще е част от филма, ако бъде избрана за ролята. Тя казала на Спилбърг и на сценариста Тони Къшнър: "Ако не ви интересува факта, че съм от латиноафрикански произход, че съм чернокожа жена, тогава по-добре да не ме имате предвид. Но те не се страхуваха от това", обяснява тя.

Спилбърг разказва, че филмът е посветен и на баща му, който почина преди година на 103 г. 

"Не можах да го завърша преди той да почине, за да успее да го види. Но докато бях на снимки в Ню Йорк моят асистент тичаше напред-назад с видео връзка и моят баща от дома си в Лос Анджелис можеше да наблюдава как става заснемането на някои от сцените, така той се чувстваше част от нашата компания", обяснява той.

Чувства се и още едно голямо отсъствие - легендарният композитор Стивън Сондхайм почина преди седмици на 91 г. Сондхайм е автор на текста за оригиналния мюзикъл. На снимачната площадка той е известен като СС1, а Спилбърг е СС2. Двамата Стивъновци се познават още от средата на 80-те години на миналия век.

"По време на пандемията открих, че той е филмов маниак също като мен и Скорсезе. Започнахме страхотна размяна на имейли в продължение на 18 месеца и станахме много добри приятели. Препоръчвахме си филми един на друг, след това ги гледахме, а после ги обсъждахме по телефона или по имейла", разказва СС2.

Филмът е за младите хора, които преди може и въобще да не са чували за "Уестсайдска история". "това ще бъде тяхното запознанство", смята още Спилбърг.