Министерството на външните работи (МВнР) в съобщение на сайта си обяви, че повече няма да назначава пенсионирани ченгета от Държавна сигурност в политическия кабинет на министър Теодора Генчовска.

"Във връзка с постъпили запитвания, както днес беше оповестено, в Политическия кабинет на министъра на външните работи няма да бъдат назначавани лица с принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия", пише в съобщението на МВнР.

Както Клуб Z съобщи, министър Генчовска бе напълнила политическия си кабинет с хора в пенсионна възраст, работили за комунистическите тайни служби. Вчера те бяха освободени.

Сред тях бяха:

Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС.  Началник на кабинета на министъра. Засега е известен с това, че гони всичките си посетители, които не се обръщат към него с "доктор Петев". Изключение прави за министърката, разбира се. 

Петър Воденски,  роден през 1951 г. и секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия. Назначен за съветник.

Петко Сертов, роден през 1956 година, бивш председател на ДАНС, започнал кариерата си във Второ главно управление на ДС, изчезнал за кратко през 2014-2015 г. Назначен за съветник.

Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник "Балинов" на Първо главно управление на ДС. Назначен за главен секретар на МВнР.

След като информацията стана публична, премиерът Кирил Петков разговаря с външната министърка и тя му обеща да освободи ченгетата, тъй като коалиционните партньори поискаха необичайната кадрова политика на Теодора Генчовска от "Има такъв народ" (ИТН) да бъде обсъдена на коалиционен съвет.

 
Назначенията станаха повод за размяна на реплики в парламента, а Тошко Йорданов и Николай Радулов от ИТН дори заявиха, че такива хора не са били назначавани и обвиниха медиите.
 
 
По-късно във фейсбук един от вече изгонените съветници - Петър Воденски, опроверга ИТН, като заяви, че е бил назначен и вече уволнен като съветник на министър Теодора Генчовска, и обвини за кратката си и несполучлива кариера премиера Кирил Петков и Тошко Йорданов.
 

"На всички, които ми честитиха новото назначение като съветник на Министъра на външните работи г-жа Теодора Генчовска, благодаря.

Днес бях освободен от този пост. В медиите има доста публикации по въпроса, цитират се премиерът Кирил Петков, партиецът от ИТН Тошко Йорданов и всякакви други тути-кванти, които, общо взето, твърдят, че няма да се назначават ченгета от ДС за съветници в политическия кабинет на външния министър", казва Петър Воденски. И допълва:

"Ползвам се от случая да благодаря на министър Генчовска за отношението към мен през тези няколко дни на съвместна работа. За да не я вкарвам в капан да наруши и тя Конституцията, си подадох сам молба за освобождаване от длъжност. Тръгвам си от МВнР така, както дойдох.
В крайна сметка има и едно такова нещо като "лично достойнство". Бих работил отново за министър Генчовска, стига тя да прецени, че й бих бил полезен. За КирилП, Тошковци и останалите като тях, не бих работил повече.

Вече съм свободен пенсионер и във ФБ за мен отново няма да има "свещени крави", освен, разбира се, НОИ (Пенсионното   - тях няма да критикувам, че оттам ми е пенЦията", заявява освободеният съветник.

Предстои да видим новия политически кабинет на външната министърка от ИТН, която остана без такъв за един следобед.