Омикрон може да измести Делта, тъй като инфекцията с новия вариант на коронавируса засилва имунитета към предишния. Тома показват резултатите от проучване на южноафрикански учени, предаде Ройтерс, информира БТА.

Заразяването с Омикрон повишава неутрализиращия имунитет срещу Делта, обясняват изследователите.

Проучването е обхванало 33-ма ваксинирани и неваксинирани южноафриканци, заразени с варианта Омикрон. Резултатите от него показват, че хората, заразени с него, особено тези, които са ваксинирани, са развили повишен имунитет към варианта Делта.

"Увеличаването на неутрализиращия имунитет срещу Делта при хора, заразени с Омикрон, може да доведе до намалена способност на варианта Делта за повторно заразяване на тези индивиди", казват учените.

Ако Омикрон е по-слабо патогенен, както показва южноафриканският опит, "това ще помогне да бъде изместен вариантът Делта".

Предишно южноафриканско изследване установи понижен риск от тежко протичане на болестта и хоспитализация при хора, заразени с Омикрон, в сравнение с инфекция с Делта. Според изследователите обаче това може да се дължи на висок популационен имунитет.