Между 50 и 70 на сто е по-малка вероятността за заразените с Омикрон да стигнат до болнично лечение.

Това показват първоначални данни, обобщени от Агенцията по здравна безопасност на Обединеното кралство, съобщава Би Би Си. От здравния орган смятат, че тези все още ранни резултати са окуражаващи, но въпреки това вариантът заради по-голямата си заразност отново може да доведе до голям брой хора в болниците. Анализът е базиран на всички случаи на Омикрон и Делта в страната от началото на ноември като включва 132 души, приети в болница с новия вариант. Регистрирани са и 14 смъртни случаи при хора, заразени с Омикрон, в рамките на 28 дни.

Данните потвърждават информацията, която има вече от Южна Африка, Дания, Англия и Шотландия, за по-леко протичане на заболяването при новия вариант на коронавируса. 

Те показват и че действието на бустерната доза срещу Омикрон започва бавно да намалява след десетата седмица.

Анализът сочи, че заразените с Омикрон:

- от 31 до 45 на сто е по-малък рискът за тях да стигнат до спешно отделение

- от 50 до 70 на сто е по-малка вероятността да бъдат приети за болнично лечение

Въпреки това и по-мек вариант може да окаже силен натиск върху лечебните заведения. Остава отворен въпросът дали преимуществата от по-лекия Омикрон няма да се обезсмислят от твърде големия брой хора, които се разболяват от него. В последните дни във Великобритания регистрираните случаи надхвърлят 100 хил. дневно. 

Две дози от ваксините осигуряват малка защита срещу Омикрон, показват събраните данни. Това се променя с бустерната доза. Но резултатите сочат, че тази защита започва да намалява с между 15 и 25 на сто след 10 седмици.