Броят на регистрираните нови инфекции с коронавирус по света отбеляза рекорд за изминалите седем дни - средно малко над 1 милион новоустановени случаи на ден за периода, предаде днес Ройтерс.

За първи път това число минава границата от 1 милион, съобщи Франс прес. От 23 до 29 декември са отбелязани 7,3 милиона нови заразявания, т.е. по 1 045 000 на ден.

Пандемията е убила най-малко 5 421 160 души по света от декември 2019 г. насам, предаде агенцията.

Най-много са жертвите в САЩ (824 277), следвани от Бразилия (618 984), Индия (480 860) и Русия (307 948).

Вземайки предвид увеличената смъртност, причинена пряко или непряко от COVID-19, Световната здравна организация каза, че равносметката от пандемията може да е два или три пъти по-тежка от официално съобщената, пише днес френският в. „Фигаро“. 

 Много страни регистрираха през последната седмица най-високия за всички времена брой на новозаразените и затова властите в тях отмениха тържествата за посрещане на новата година или ги ограничиха. Страхът, че новият по-заразен вариант на вируса Омикрон ще се разпространи по-широко, продиктува мерките, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията подчертава, че поне досега взривът от Омикрон не доведе до същото ниво на хоспитализации и смъртни случаи както при предишните вълни - особено сред ваксинираните хора. Това е проблясък на надежда за 2022 г. коментира АП.

Американските здравни експерти обаче вчера предупредиха населението да се подготвят за тежки сътресения в идните седмици заради Омикрон, които ще засегнат болниците, училищата и други сектори.

Рекорден брой нови случаи на коронавирус в САЩ бяха отчетени от федерална здравна агенция, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията са установявали средно по 316 хиляди заразени на денонощие през последната седмица. Това прави почти 700 нови случая на 100 хиляди жители.

В сряда е бил поставен рекорд от близо 490 хиляди установени заразени.

По време на голямата коронавирусна вълна в Съединените щати през декември миналата година и януари бяха регистрирани средно по около 250 хиляди нови случая на денонощие.

Броят на заразените в САЩ расте бързо от периода в навечерието на Коледа. Властите обясняват това с новия, силно заразен коронавирусен вариант Омикрон. В някои части на страната обаче вариантът Делта остава разпространен.

Броят на пациентите с ковид в болница обаче е значително по-нисък, отколкото при предишни вълни. Сега са хоспитализирани 76 хиляди души срещу 125 хиляди през януари.

Междувременно много повече американци вече са ваксинирани срещу ковид. 62 процента от населението на САЩ са напълно ваксинирани, а една трета са си поставили бустерна доза.

Великобритания също регистрира вчера рекорден брой случаи на заразяване с коронавирус - 189 213, предаде Ройтерс.

През последното денонощие бяха регистрирани и 332 смъртни случая, свързани с ковид.

Предходният рекорд бе регистриран в сряда - 183 037 случая на заразяване.

Предполага се, че увеличаването на броя на заразените се дължи на разпространението на новия вариант Омикрон на коронавируса.

Вариантът Омикрон вече е доминиращ сред щамовете на КОВИД-19 във Франция, където вирусът отбеляза "значително разпространение" през последните дни, съобщиха здравните власти, цитирани от Франс прес.

„62,4 процента от направените тестове в началото на последната седмица на годината показват профил, съвпадащ с варианта Омикрон, спрямо 15 процента през предходната“, установи здравната агенция в последното си седмично проучване, публикувано снощи.

Такова разпространение на варианта Омикрон беше очаквано, тъй като той е особено заразен и вече е станал доминиращ в други европейски страни като Великобритания и Португалия.

Това допринесе за сегашния скок на новите случаи, които надхвърлиха 200 000 на ден във Франция в сряда и четвъртък.

Общо във френските болници са настанени 18 321 пациенти с КОВИД-19, включително 1 922 новоприети само през последните два дни, а повече от 3 500 пациенти са в интензивно отделение.

Изправено пред вълна от инфекции, правителството обяви в понеделник нови антиковидни мерки, включително задължително преминаване към дистанционна работа в определени компании или връщане на ограниченията за броя на участниците в обществени събития.

Република Южна Африка, където Омикрон беше регистриран за първи път през ноември, съобщи вчера, че е преминала пика на причинената от него вълна, без голямо увеличение на смъртните случаи, пише днес френският в. „Монд“.

„Всички показатели сочат, че страната наистина е преминала пика на четвъртатат вълна от епидемията на COVID-19 - заяви в комюнике президентството на страната,обявявайки вдигане на някои здравни ограничения, включително забраната за излизане след 23 часа вечерта. - Във всички провинции беше отбелязано маргинално увеличение на броя на починалите“.

Броят на регистрираните нови случаи е спаднал с близо 30 % през последната седмица (малко над 89 000) в сравнение с предната седмица (над 127 000). В осем от девет провинции броят на приетите в болница е намалял.

„Въпреки че вариантът Омикрон е високо заразен, нивата на хоспитализация бяха по-ниски отколкото при предишните вълни“, се казва още в комюникето.