Наличието на варианта на COVID-19 Омикрон бе официално потвърдено в България от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

„Потвърдени са 12 случая до момента - при 9 мъже и 3 жени. 7 от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима са имунизирани преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема - с три от видовете ваксини”, рече той.

"Може да очакваме значително по-бързо разпространение. По всяка вероятност Омикрон ще стане доминиращ. Изненада при протичането на заболяването няма, за щастие при никой от заразените не се налага хоспитализация”, допълни доц. Кунчев.

Заболелите са от София и има един от София-област. Те обхващат всички възрастови групи от деца до хора над 65 години. 

„Трудно намерихме контактните лица, защото са празници, но колегите от РЗИ положиха максимални усилия“, каза още Ангел Кунчев.

По думите му последните секвенирани проби са общо 275, които са събрани от 41 лечебни заведения от цялата страна. Положителните за Омикрон проби са 4,4% от всички секвенирани.

Налагането на нови мерки от здравните власти ще бъде обсъдено още в първия работен ден. Не е изключен и пореден локдаун, смята главният държавен здравен инспектор. Това ще стане, ако случаите станат много и здравната система отново бъде поставена на изпитание.

„Ще направим още един анализ на данните и на това как в Европа се процедира, за да може да сме в синхрон с останалите страни. Най-важните мерки бяха взети - допълнителен стимул за ваксинация на най-рисковата от усложнения група и скъсяване на интервала за поставянето на бустерна доза. Имаме вече опит с коронавируса, няма да се стигне до връщане на пациенти от болниците.

Може да се стигне обаче до 10-20% от работещия персонал на дадена фирма да бъде едновременно в болничен, което значително ще затрудни работния процес. Това трябва да се има предвид”, допълни още той.

По думите му ефикасна защита срещу Омикрон може да бъде осигурена единствено чрез пълна имунизационна схема и поставянето на бустерна доза. Доц. Кунчев не изключи и в момента да има скрито разпространение на вируса, като положителните проби се окажат много повече.

„Последните няколко седмици това е налице. Хората, за да не се затрудняват, не се обявяват като заразени. Някои се самоизолират, но това не е достатъчно надеждна мярка”, добави той като уточни, че никъде в Европа не се признават тестове, направени вкъщи.