Всички от регистрираните 12 случая на заразени с Омикрон в България са поставени на домашно лечение. Това обяви пред "Тази сутрин" по Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Нито един от заразените (с Омикрон) не е приет в болница - карат го леко с познати симптоми като температура и отпадналост", съобщи той.

Кунчев посочи, че пробите на първите установени случаи на инфектирани с новия вариант са взети между 20-22 декември, но тъй като процесът по секвенирането им отнема до 10 дни, едва сега са излезли резултатите.

По думите му Омикрон ще стане доминиращият вариант в България до края на януари, ако съдим по случващото се във Великобритания, където случаите се удвояват на всеки два дни. Според Кунчев, ако в страната ни се повтори британският сценарий, ситауцията няма да стане критична за здравната ни система. 

"Такива паралели обаче са опасни - процентът на ваксинирани е много различен", предупреди той.

Кунчев увери, че няма да бъдат въвеждани непознати до този момент мерки.

"През последните 2 години си научихме уроците. Не е хубаво да се хвърляме в крайности. Ако удариш икономическия и социален живот, хората не го възприемат положително. Особено като става въпрос за деца и учебен процес. Там ще се вземат мерки само ако е крайно небоходимо", подчерта той.

Кунчев посочи, че след излизането от последната вълна случаите на заразени не са спаднали достатъчно, но се наблюдава по-леко протичане на заболяването при Омикрон, така че "нещата се балансират".

"По-важно е колко хора имат нужда да попаднат в болница. Ако е по-леко протичането, това е положително. Отрицателното е, че ако обхване много хора, натискът ще е много голям. Здравната ни система ще издържи, защото не всички ще се нуждаят от болница. 

Той изрази неодобрени към т.нар. домашни тестове.

"Не може да разчитаме на тези резултати. Никъде не се води такава статистика. Дори в училищата се правят под контрола на обучен човек. Има едно златно правило: ако искате да сте 100 процента сигурни, трябва да бъдете тествани с ПСР".

Кунчев сподели, че желае в училищата да се премине към назални тестове, но "виждам каква е остра реакцията на родителите". Той сподели, че промяна на мерките ще има само ако броят на заразените нарастне до значителни размери.

"Омикрон ни изненада с това, че заобиколи имунитета, дори при пълен ваксинационен курс - 3-4 месеца след имунизацията. Никога не сме обещавали, че ако сте ваксиниран, сте на 100 процента защитен. Дори при противогрипните ваксини е имало защита от порядъка на 60-70 процента", заяви той и посъветва да се постави бустерна доза.

Доц. Кунчев сподели, че фалшивите сертификати са сериозен проблем и добави, че до този момент са подадени 32 сигнала за хора, за които има съмнения. Някои от случаите били съмнителни, тъй като ако трябвало да се вярва на документите, хора пътували до различни градове, за да се ваксинират.

"Извинете не е нормално да сте от Силистра и да отидете да се ваксинирате във Велико Търново".

Според него при доказване на вина, трябва да се носи наказателна отговорност, тъй като това би бил случай на даване на подкуп.