Абсолютна "класика": единият тунел на т. нар. автомагистрала "Хемус" - "Ечемишка" е в ремонт и движението и днес ще се осъществява в едната тръба.

Макар, че вчера опашката е била от около 4 км, водачите да изчакат и да проявят търпение - минава се относително бързо. Това призова днес главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция, преди очакваното голямо прибиране към столицата.

Той препоръчва още да не се ползва старият път Ботевград-София (през Врачеш), защото там са отклонени всички тежкотоварни автомобили и със сигурност прибирането ви няма да стане по-бързо.

Патрули на КАТ регулират трафика при входа на столицата откъм Владая, като 2 ленти са обособени за влизане в милионния град. Все пак най-голямо натоварване се очаква именно от юг - откъм Банско, Добринище, Гърция, или иначе казано благоевградското направление, поясни Близнаков.

КАТ-аджии обаче има и на всички други входове на столицата, а също и такива, които ще се движат в трафика, ще наблюдават и ще извеждат от движението агресивни водачи. Полицаят специално се похвали, че вчера такива не са установени и благодари на хората, които са избрали да се прибeрат по-разумно - на 2-ри. 

"Няма къде да се бърза в натовареното движение", каза още Близнаков.

Днес най-голямо натоварване се очаква от обедните часове нататък.

КАТ отчита, че от началото на спецоперацията им на 23 декември случаите със заловени водачи с алкохол или наркотични вещества са над 400, като - по думите на Близнаков - стойностите от дрегерите са фрапиращи. Не са малко случаите с 3 промила, което е „тотална неадекевтност“, каза полицейският шеф.

За първите 2 дни на годината тежките ПТП са 15, с 19 ранени и един загинал.