"Старбъкс" ще задължи служителите си в САЩ да са напълно ваксинирани срещу COVID-19 или да се тестват всяка седмица, за да се съобрази с новите федерални мерки. Това обявиха от компанията в официално съобщение, предаде Ройтерс.

Американската агенция за безопасни и здравословни условия на труд постави срок до 19 февруари за големите работодатели да задължат работниците си да се ваксинират или да се тестват ежеседмично.

Скокът на новите случаи на заразени през последните седмици доведе до затварянето на множество бизнеси в Америка.

Източник от "Старбъкс" каза пред Ройтерс, че в момента фирмата не възнамерява да затваря временно свои кафенета, за разлика от първата половина на 2020 г., когато половината от магазините й спряха да работят, а останалите предоставяха напитки и храни само за из път.

Приблизително 220 000 служители на "Старбъкс" в САЩ ще трябва да разкрият дали са ваксинирани до 10 януари, според писмо от главния оперативен директор Джон Кълвър от 27 декември.

Ако работниците решат да не се ваксинират, те могат да бъдат тествани ежеседмично, като от тях ще се очаква да се снабдяват с тестовете, одобрени от Американската агенция за безопасни и здравословни условия на труд.