Новите случаи от COVID-19 могат да достигнат и 10 000 на ден в края на януари, съобщи математикът проф. Николай Витанов. Причината е в много по-заразния вариант Омикрон, който ще измести постепенно Делта.

"До доминация остават още 2-3 седмици. Броят на случаите ще започне да расте, още утре ще видите на какво е способен този вирус."

Засега ситуацията не е толкова зле, проблемите възникват, когато репродуктивното число мине над 1,3 и стои така две седмици. Сега е 1,08.

По въпроса дали ще има локдаун, проф. Витанов подчерта, че това е политическо решение.

"Всичко зависи от това какво е състоянието на армията от специалисти, която се бори с вируса. Този вариант може да изпозарази и лекари, и медицински сестри. Ако тази армия е в добро състояние и може да се бори, човек може да мине и без локдаун. Ако обаче нещо се скофти там... дори и да си от Харвард, няма да имаш много възможности за други неща."

Оптимистичният сценарий е накрая на вълната - през март - да имаме 33 хил. починали и 1 млн. потвърдени случая (при 31 хил. починали досега и 750 хил. случая).

"Искам да провалят лошата прогноза на Витанов - за да може на Витанов да му е зле", пошегува се математикът, и спомена множеството заплахи към него заради работата му.

Той подчерта многократно, че прогнозите му са базирани на предварителни изчисления на базата на модели за разпространението на Омикрон в други държави. След 15 януари ще има достатъчно данни у нас, отбеляза още проф. Витанов.