Новак Джокович ще защитава титлата си на "Аустрелиън оупън". Тенисистът потвърди, че е получил медицинско изключение, предаде Би Би Си.

Крейг Таили - директор на Откритото първенство на Австралия, което започва на 17 януари, бе заявил, че играчите или трябва да са напълно ваксинирани, или да имат медицинско изключение за участие. 

"Честита нова година, хора! Пожелавам на всички Ви здраве, любов и щастие във всеки настоящ момент и да се отнасяте с любов и уважение към всички човешки същества на тази прекрасна планета. Прекарах фантастично време с моите близки по време на празниците и днес се запътвам към Австралия с разрешение за изключение. Да започваме, 2022!!", написа световният номер 1 в Инстаграм.

Джокович е деветкратен шампион в Мелбърн и ще играе за рекордна 21-а титла от Големия шлем. В момента сърбинът дели първото място по брой титли от четирите големи турнира с Роджър Федерер и Рафаел Надал, които също имат по 20. Федерер няма да играе в Австралия, тъй като продължава да се възстановява от травма на коляното, докато Надал ще вземе участие, след като се възстанови от коронавирус.

Джокович попадна в светлината на прожекторите, след като отказа да разкрие ваксинационния си статут. Дълго време щатът Виктория, където се провежда турнирът от Шлема, упорито настояваше, че няма да допуска тенисисти без две дози от ваксина срещу коронавирус или извинение по медицински причини.

Джокович прекара вируса по-миналата година, когато се зарази на организиран от него турнир в Белград. Той отнесе сериозни критики заради липсата на достатъчно противоепидемични мерки на състезанието.