Няколко хиляди чешки пожарникари, полицаи и служители на спасителните служби подкрепиха петиция за отмяна на предстоящата задължителна ваксинация срещу COVID-19 с аргумента, че това ще доведе до загуба на работни места и недостиг на персонал, предаде Ройтерс.

Новото правителство на Чехия, което е на власт от по-малко от месец, възнамерява да отмени планираната от предишния кабинет задължителна ваксинация на групите в риск, която още не е започнала.

Властите обаче още не са взели решение за планираната ваксинация на друга група от приблизително 56 хиляди служители в пожарната, полицията и спасителните служби.

"Това, което ме ядосва в цялата ситуация е, че работихме дни наред през последните две години, пренебрегвахме семействата си . . . и сега сме заплашени с уволнение", каза днес медицинската сестра Ева Петеркова на пресконференция заедно с други служители, подкрепили петицията.

Към днешна дата, след изминаването на няколко дни от лансирането й, под инициативата са се подписали 4664 полицаи, пожарникари и работници в спасителните служби. Според тях ваксинацията трябва да бъде личен избор.

Здравното министерство заяви днес, че възнамерява да вземе окончателно решение по въпроса до средата на следващия месец.

БТА