Американски прокурор преустанови съдебното преследване срещу бившия губернатор на щата Ню Йорк Андрю Куомо за сексуален тормоз, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Прокурорът на окръг Олбани Дейвид Соарес каза, че показанията на тъжителката са достоверни, но че няма достатъчно доказателства, за да се установи пред съда вината на Куомо.

Бившият губернатор трябваше да се яви в съда в Олбани по-късно тази седмица, но прокурорът каза, че не иска да ръководи обвинението и призова окръжния шериф да оттегли жалбата си.

Куомо бе обвинен в "насилствено опипване" на служителка, станало на 7 декември 2020 г. в официалната му резиденция му в Олбани.

За няколко седмици трети прокурор се отказва от сходни обвинения срещу бившия губернатор.

Заради обвиненията Куомо подаде оставка на 11 август. Това стана седмица, след като бе публикуван доклад на разследваща комисия, в който се говореше за посегателства над 11 жени.

Всичко това доведе до главозамайващ крах на Куомо, който се готвеше за четвърти мандат през 2022 година. Баща му Марио Куомо бе начело на щата от 1983 до 1994 година.

Крахът на Куомо предизвика и този на брат му Крис Куомо, водещ журналист от Си Ен Ен, отстранен от медията през ноември заради това, че е съветвал брат си как да се справя с обвиненията за сексуален тормоз.