"Андрю Куомо каза, че никога няма да се кандидатира за президент. Това е грешка".

Цитатът е заглавието на коментар на главния редактор от Си Ен Ен Крис Силиза, публикуван на 31 март 2020 г.

COVID-19 бе завладял Америка и страната изпитваше спешна нужда от лидери, които:

  • Да се вслушват в здравните експерти, а не да разпространяват конспиративни теории за лечебните свойства на случайни лекарства;
  • Да изградят и следват ясна стратегия в борбата срещу здравната и икономическата криза;
  • Да информират американците за развитието на коронавируса, вместо агресивно да демонизират страната, където той за първи път се появи.

Поредицата от грешки на президента Доналд Тръмп – като започнем от подценяването на заразата и стигнем до даването на смъртоносни здравни съвети – доказа пред американския народ, че бизнесменът не е достоен за Овалния кабинет. Това бе основна причина да загуби изборите през ноември.

Позицията на нов "лидер" в тези трудни времена нямаше как да бъде заета веднага от настоящия президент Джо Байдън, който не само не заемаше публичен пост, но и бе зает да води предизборна кампания срещу по-левия от него сенатор от Върмонт Бърни Сандърс.

Във фокуса на медиите и общественото внимание попадна Андрю Куомо – губернаторът на Ню Йорк, най-засегнатия от вируса щат през март 2020 г.

Да изгрееш като Обама

Всекидневните брифинги на Куомо, в които той чрез Power Point презентации спокойно описваше резултата от борбата с вируса и осъждаше бездействието на Тръмп, го превърнаха в един от най-популярните политици в Америка. Заради тях му присъдиха "Еми" през ноември 2020 г.*

Така изгря звездата на Куомо. Също толкова рязко на политическия небосклон грейна сенаторът на Илинойс Барак Обама през 2004 г. Въпреки че в биографиите на двамата няма много паралели, те напипаха пулса на епохата, представиха се за носители на промяната след спада в доверието на действащите републикански президенти ( Джордж Буш-младши и Доналд Тръмп) и спечелиха подкрепата на милиони демократи.

Името на Куомо все по-често бе включвано в списъка на фаворитите за кандидат-президентските избори през 2024 г. Призивите да се впусне в надпреварата не бяха заглушени, дори след като той многократно увери, че желае да остане губернатор на Ню Йорк и да се кандидатира за четвърти мандат през ноември 2022 г.

Коментарът на Силиза от 31 март 2020 г., в който журналистът демонстрира силни симпатии към демократа, завършва пророчески. 

"Политиците – особено тези с профил като на Куомо – никога не трябва да изключват възможността да се явят на избори за по-висока длъжност. Животът има навика да променя и най-добре подготвените ни планове".

Да капитулираш като Никсън

През март 2020 г. Америка бе "куомосексуална". Популярните токшоу водещи Стивън Колбер, Тревър Ноа и Елън Дедженерис въведоха този термин, за да опишат привързаността си към губернатора, споделяна и от мнозина техни съграждани. 

През март 2021 г. "куомосексуалността" се сдоби със съвсем различно значение. Няколко жени, предимно бивши съветнички към администрацията на Куомо или журналистки, отправиха тежки обвинения към губернатора.

Те варираха: от непредизвикани опипвания и прегръдки, до целувки и завоалирани покани за секс. Както и натиск от страна на щатската администрация върху жените, за да не разкриват преживяванията си. Последва разследване от местната прокуратура, което на 3 август отсъди – Андрю Куомо е  упражнил "сексуален тормоз, който е създал враждебна работна среда", срещу поне 11 жени.

Демократът изгря като Барак Обама. Но залязва като Ричард Никсън.

Също като опозорения републиканец Куомо е упражнявал тормоз над жени. През 2018 г. разследващият журналист Сиймор Хърш сподели в мемоарите си, че бившият президент е пребил съпругата си в поне три отделни случая. Единият от побоите е извършен няколко дни след като държавният глава си подава оставката, като Пат Никсън дори постъпва в болница.

Също като опозорения републиканец Куомо отказва да признае вина. До края на живота си Никсън се кълне, че не е бил наясно с подслушването на щаба на Демократическата партия (аферата „Уотъргейт“ – бел. ред.). Куомо пък уверява, че повечето обвинения нямат "достоверна, фактологическа основа", а нежелателните "потупвания" оправдава с промяната на времената и нравите.

Също като опозорения републиканец Куомо бе изправен пред неприятна дилема: да се оттегли доброволно или да бъде импийчнат. И двамата предпочетоха да напуснат, след като осъзнаха, че достатъчно на брой техни съпартийци ще подкрепят отстраняването им.

Ню Йорк ще има първата жена губернатор в историята си – Кейти Хочул. По план тя ще заема позицията поне до изборите през ноември 2022 г.

Куомо пък официално ще освободи поста на 24 август. Бъдещето му остава забулено в мистерия. Не се знае дали разкритията ще доведат до наказателни дела. Но едва ли някога името "Андрю Куомо" отново ще бъде свързвано с каквато и да е публична длъжност, камо ли стаж в Овалния кабинет.

---

* В началото на 2021 г. бе доказано, че администрацията на Андрю Куомо е представила данни, които са подценявали броя на смъртните случаи в старческите домове с цели 50 процента. След това разкритие организаторите на "Еми" отнеха наградата на Куомо.