Министърът на отбраната Стефан Янев е разрешил прелитането на военен самолет, който е превозвал граждански лица, съобщиха официално от Министерството на отбраната

Поводът е "съобщение, което се разпространява в медии и социални мрежи, за постъпило на 4 януари в Народното събрание уведомление в изпълнение на  Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили".

От МО обясняват, че "в случая министърът на отбраната уведомява парламента за дадено разрешение за преминаването през въздушното пространство на България с невоенен характер на самолет с неговия екипаж от състава на Военновъздушните сили на чуждестранна държава с цел транспортиране на граждански лица". 

Министерството не конкретизира нито на коя държава е бил военният самолет, нито кои са лицата, които са пътували в него.

От МО посочват само, че издаденото разрешение било в рамките на компетентността на министъра на отбраната. Това право му давало специална разпоредба на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили.

За всяко свое решение по този закон той е длъжен да уведоми незабавно Народното събрание, президента на Република България, Министерския съвет, министъра на външните работи, министъра на вътрешните работи и министъра на транспорта.