Министърът на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев (ПП) се появи изненадващо на антинатовски протест в центъра на столицата, нищо че страната ни е член на Северноатлантическия пакт от 17 години.

На плакатите се виждат еднотипно отпечатани надписи "Никога срещу Русия!", "Подкрепяме министъра на отбраната", "България - зона на мира" и "Да - на мира, не - на войната!".

Оказва се, че демонстрацията е в подкрепа на самия Стефан Янев, който изненадващо в края на миналата година заяви, че няма нужда от разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас.

„В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето. Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия”, написа Стефан Янев във фейсбук. 

Изказването му очаквано тогава стана първа новина в руските медии, а премиерът Кирил Петков се наложи да уточнява, че това е лично мнение на военния министър и не ангажира правителството. 

„Ясно заявих, че ще сме активен плен на ЕС и НАТО и такива решения ще се координират - заяви Кирил Петков. - Вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката и на ЕС, и на НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път. Българският интерес е да нямаме в съседство военно положение."

Премиерът допълни, че решенията за разполагане на допълнителни войски не могат да се взимат на база лично мнение.

От "Демократична България" поискаха изслушване на Стефан Янев в парламента, но такова още не е насрочено. Преди да стане служебен премиер, Янев бе секретар по отбраната на президента Румен Радев, а в редовното правителство е от квотата на "Продължаваме промяната".

Янев към протеста: Бъдете спокойни!

По време на протеста реч държи Румен Дечев, според когото Янев с личното си мнение против разполагането сега на подсилено съюзническо присъствие в България проявил мъжество и чувство за отговорност, изразявайки не лично мнение, а настроенията и мислите на огромна част от българския народ, предава "Дневник".

Министърът се появява след края на речите (според организаторите - около половин час след началото на събирането), като не е ясно дали случайно е минавал (наблизо е Министерството на отбраната), или специално е излязъл да се срещне с тях. В един момент изглежда, че му предлагат микрофона да говори, но той отказва. Според някои медии Янев дори се ръкувал с организаторите.

Присъстващите го посрещат с бурни аплодисменти и обещания от тях за пълна подкрепа лично за него. Министърът казва само:

"Ключовата дума е национален интерес - това търсим, това пазим, така че бъдете спокойни, ще направим каквото е необходимо".

Румен Дечев се представя като политолог и журналист, бивш преподавател по политология (вкл. във Военната академия), чест гост на телевизионните канали "Скат" и "Евроком" и съучредител или ръководител на различни клубове и движения.

Според него светът се управлява от финансова олигархия, "концесията за златото в България източва годишно поне 20 млрд. лв.", а Кирил Петков, в чието правителство работи министър Янев, и Асен Василев "са абсолютни марионетки, никакъв национален интерес няма да защитят, но ще се борят със зъби и нокти да реализират задачите, които са им поставени".

Провокацията на Янев е на бюрото на Столтенберг

„Тази провокация от страна на нашия министър вече е на бюрото на генералния секретар Йенс Столтенберг. Допускам, че за поред път те изпадат в недоумение какво се случва в България“, каза в интервю за Tribune.bg Николай Ненчев, бивш министър на отбраната. 

 

„Действията на Янев говорят за липсата на държавност, защото България по силата на конституцията е парламентарна република и тя е избрала своята ориентация. Когато министърът на отбраната говори едно, външният министър говори друго, а премиерът оспорва думите и твърди, че е лична позиция, която не касае кабинета, е странно“, допълнва Николай Ненчев.