Година след щурма на Капитолия републиканците и демократите в САЩ са разделени повече от всякога по въпроса за събитията от 6 януари 2021 г., пише в. "Вашингтон таймс", цитирана от БТА.

Социологически данни показват, че междупартийните разногласия са се засилили през изминалата година от нападението, като републиканците са по-малко заинтересовани от наказателно преследване на участниците в размириците, а демократите са непоколебими в позицията си да обвиняват за насилието бившия президент Доналд Тръмп, отбелязва изданието.

Според проучване на изследователския център "Пю" малко над една четвърт от републиканците казват, че е много важно да бъдат разкрити и наказателно преследвани участниците в щурма на Капитолия, докато сред демократите 80 процента смятат, че това е важно.

Делът на републиканците, които искат наказателно преследване за размирниците, е намалял почти наполовина от март до септември миналата година.

Демократите в Конгреса изтъкват нападението като още една причина за приемане от Сената на блокирания им законопроект за правата за гласуване.

Те също така повдигат темата като предизборен въпрос в година на избори, а комисия, назначена от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, разследва събитията на 6 януари миналата година.

Сенаторът републиканец Джон Тун от Южна Дакота заяви, че фокусът на годишнината би трябвало да бъде върху загиналите или ранените преди година.

"Наистина мисля, че демократите очевидно ще направят опити да извлекат някакво политическо предимство от това", каза той. "Но всякакви размисли или възпоменания би трябвало да бъдат съсредоточени върху почитане на хората, пострадали или загубили живота си в резултат на това", заяви сенаторът.

Повечето републиканци в Конгреса искат да се върви напред, но някои казват, че причините за нападението все пак би трябвало да бъдат проучени.

Анкетата на "Пю" показва, че сред избирателите на демократите 95 процента смятат поне отчасти Тръмп за виновен за шурма, докато републиканците са почти поравно разделени между тези, които смятат, че бившият президент поне донякъде е отговорен за размириците, и онези, според които той няма вина - съответно 52 на 46 процента.

Републиканците и демократите се различават дори в начина, по който описват случилото се.

Проучване на Масачузетския университет в Амхърст показва, че повечето демократи определят участниците в щурма като "метежници", "бели националисти" и "размирници", докато мнозинството от републиканците ги наричат "протестиращи".

Според анкета на Си Би Ес Нюз 85 процента от демократите окачествяват събитията на 6 януари като опит за сваляне на правителството и метеж, докато сред републиканците 21 процента мислят по този начин, отбелязва "Вашингтон таймс".

Над 40 процента от американците продължават да не вярват, че Джо Байдън законно е спечелил президентските избори през 2020 г., въпреки липсата на доказателства за широкоразпространени измами при гласуването, посочва в. "Гардиън", като цитира проучване на Аксиос-Моментив.

Според анкетата, публикувана в навечерието на първата годишнина от щурма на Капитолия, 55 процента вярват, че Байдън е спечелил изборите. Този дял почти не се е променил от оповестяването на допитване на Аксиос през 2020 г., малко преди нападението.

Тогава проучването сочеше, че 58 процента приемат Байдън за законен победител на изборите.

Социологическите данни също така показват, че повечето американци очакват ново подобно нападение в следващите години, отбелязва вестникът.