Босна и Херцеговина е заплашена да загуби значителна част от помощта на Европейския съюз, ако не предприеме мерки във връзка с  политическата криза, каза днес говорителка на Европейската комисия.

Набила Масрали отговори на въпроса дали ЕС ще последва примера на САЩ, като наложи санкции на босненския сръбски лидер Милорад Додик.

Американското министерство на финансите включи вчера Додик в черния си списък, като го обвини в дестабилизация на бившата югославска република. Според Вашингтон той подкопава босненските институции и заплашва териториалната цялост на страната чрез комбинация от корупция и раздвояваща етнонационалистическа реторика. Освен това САЩ смятат, че Додик използвал официалната си позиция на сръбски представител в колективното председателство на Босна и Херцеговина, за да натрупа лично богатство чрез подкупи и други форми на корупция. Вашингтон санкционира и свързаната са Додик Алтернативна телевизия, базирана в Баня Лука.

„Споделяме необходимостта от спешно намиране на решение на политическата криза в Босна и Херцеговина, както и от приключването на всякакви неприемливи инициативи, които поставят под въпрос единството и териториалната цялост на страната. На риск са изложена не само стабилността и просперитетът на Босна и Херцеговина, но и целият процес на нейната интеграция в ЕС, както и бъдещето ѝ в него“, каза Масрали.

През ноември Република Сръбска – една от двете съставни части на Босна и Херцеговина, гласува за напускане на босненската армия, съдебната и данъчната система.