Премиерът Кирил Петков закъса кадрово и не е успял да попълни бройката на съветниците в политическия си кабинет, научи Клуб Z от Министерския съвет. Същото е и положението с вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова. 

Петков е назначил едва девет съветници, сочи справка на администрацията на Министерския съвет, получена по Закона за достъп до обществена информация. А плановете му бяха да има 17, които да наблюдават по един ресор в изпълнителната власт.

"Идеята за 17-те човека, които ще работят при мен, за всяко едно от звената, които ще ръководя, ще имам реално и съветник по дадената област и експерт. По този начин моята администрация на Министерския съвет и работата с вас ще бъде по-добре координирана", бе обяснил премиерът Петков на правителственото заседание, на което министрите одобриха разширяването на кабинета на премиера. 

Калина Константинова, вицепремиер по ефективно управление, трябва да има екип от 12 души, тъй като си няма собствено министерство, но засега е назначила едва двама. 

Вицепремиерите Асен Василев и Борислав Сандов имат право на по двама души в политическите си кабинети в МС, а Корнелия Нинова и Гроздан Караджов - по един. 

Кои са съветниците? Предишната им месторабота е лични данни

Тъй като имената и броят на съветниците на премиера и вицетата продължават да са обвити в тайна, Клуб Z поиска по Закона за достъп до обществена информация техните имена, кратки биографии и последната им месторабота. 

“Съгласно Наредба № 4 за документите, които са необходими за сключване на трудов договор не се изисква представяне на автобиография, поради което АМС не разполага с автобиографии на лицата.

Предоставянето на данни относно предишна месторабота попадат в обхвата на Закона за защита на личните данни, поради което не се представят исканите данни”, пише ни Вяра Панайотова, началник на отдел “Административни дейности и собственост” в МС. Поради това в отговора си до Клуб Z тя предоставя само имената на хората, които заемат бройки в политическите кабинети.

Аргументите на МС са меко казано учудващи, тъй като членовете на политическите кабинети не би трябвало да са скрити от обществото, а тяхната предишна месторабота би могла да помогне да си съставим мнение за тяхната експертиза. И макар да не подават биографии при назначаване, практика е поне началниците на кабинети да бъдат представяни на сайтовете на министерствата, което обаче явно не важи за Министерския съвет. 

Министрите на финансите и на енергетиката например вече са качили информация и снимки на началниците си на кабинети.

 

Министерска съпруга - шеф на кабинета на Асен Василев

Асен Василев, който има двама началници на кабинета - като министър и като вицепремиер, а назначил на втория пост съпругата на министър Даниел Лорер - Виолета Лорер, сочи справката на МС. Втората му бройка в МС е заета от пиарката Лидия Колева, която му бе медиен съветник и в служебния кабинет.

Виолета Лорер бе два пъти служебен зам.-министър на Асен Василев - веднъж през 2013 година в Министерството на икономиката и втори път - в Министерството на финансите в кабинета "Янев".  

Виолета Лорер

 


Вицетата Сандов, Нинова и Караджов не са назначили хора в политическите си кабинети.

Премиерът Кирил Петков вече има деветчленен кабинет с началник Лена Бориславова. Останалите в него са проф. Радка Аргирова, бившата говорителка на МВнР от първото правителство на ГЕРБ Весела Чернева, шефката на пресцентъра Александра Тренкова, бившата вече депутатка от ПП и още по-бивша зам.-министър на икономиката Яна Балникова, председателят на асоциацията на планинските водачи Любомир Попйорданов, който бе избран за депутат от ПП, но се отказа от поста, Таня Павлова (това вероятно е главният юрисконсулт на Софийския университет, трета в листата на ПП в Ямбол и и шеф на политическия кабинет на Кирил Петков, докато той бе служебен министър на икономиката), Владимир Барзов (от Междуведомствената група за проверка на ДКК, който записа видео с Кирил Петков за нарушенията при ремонти на язовири) и Димитър Бучков, за когото няма никакви публични данни.

Предстои да видим дали в унисон с обещанията за прозрачност Министерският съвет ще представи съветниците на премиера с биографии и снимки. 

Вицепремиерката Калина Константинова, която получи щедра 12 щата за политически кабинет, тъй като без друга администрация трябва да провежда обещаната тежка административна реформа, която да облекчи гражданите и да направи държавната служба по-прозрачна, е назначила само двама души - началник на кабинет Росен Енчев и съветник - Николета Абрашева, която ще се занимава с връзките в обществеността.