Единият от тримата набедени, че са организирали опит за убийство на Делян Пеевски, е осъдил прокуратурата, съобщи News.lex.bg.

Държавното обвинение ще трябва да плати на Георги Христов 2500 лв., постановява състав на Софийския апелативен съд. Изрично се посочва, че обезщетението е по-голямо от обичайното заради по-високата обществена значимост на деянието, за което Христов беше обвинен.

„Лекс“ напомня, че още миналата година той е осъдил и МВР за ареста си, като е претендирал обезщетение от 100 000 лева, но заради краткото задържане и липсата на доказателства за понесени по-тежки от обичайните вреди ВАС му присъжда едва 200 лева.

Преди две години Георги Христов е завел иска срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавната и общините за вреди (ЗОДОВ), като е искал да бъде обезщетен с 400 000 лева за незаконното обвинение.

Кое е интересното в тази история...

... освен че единият от тримата набедени - Красимир Методиев изпадна тогава в прединфарктно състояние и едва не се прости с живота си.

Сагата с "моите убийци" - както ги нарече самият Пеевски, подгря през 2014 г. в няколко поредни дни рухването на КТБ.

На 13 юни прокуратурата влезе, заедно с камери на "правилните" медии в офиси, свързани с Цветан Василев и ТВ7, която преди това венцехвалеше политиката на мажоритарния собственик на КТБ и неговия "син" Делян Пеевски.

Това окончателно "верифицира" негласните дотогава данни в публичното пространство, че между двамата има тежък разрив и конфликт (между другото, начело на екипите, които влизат в банката, е прокурорът от СГП Иван Гешев, б.р.). 

Същия ден избухва новината, че трима са задържани, защото подготвяли убийството на бившия магистрат (който няма нито едно водено следствено дело, б.р.) и тогавашен депутат Пеевски. Още на мярката за неотклонение - на следващия ден, в събота, съдията е потресена и ги освобождава без никаква мярка за неотклонение - дори подписка.

Въпреки това на 16-и, понеделник, пред десетки камери Пеевски, който иначе отбягва публичните изяви, се явява в столичното следствие (по това време там "коли и беси" Петьо Петров - Еврото), където изрече фразата за "моите убийци". По повод на тримата задържани. 

Това бе подето на крилете съответните му прилежащи медии и прокуратурата и се експонира мащабно. Нищо че по същото време всъщност излезе СМС (в австрийската преса), в който се предполага, че Пеевски заплашва Цветан Василев с думите:

"Давам ти последен шанс. Зная къде си. Не ме карай да правя глупости. Ще те намеря."

Той обаче не бе обект на внимание от страна на българската прокуратура.

Сагата с тримата "убийци" приключва на 23 септември, когато Апелативният съд окончателно позволи на прокуратурата да прекрати разследването срещу тримата - нещо, което самата тя искаше (?!). Преди това - на 30 юни прокуратурата отказа да ги обвинява, на 30 юли обаче Градският съд нареди на СГП да продължи работата по Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов за опит за убийство на депутата от ДПС, въпреки че самото обвинение признаваше, че няма нито едно доказателство за това.

В този поток от събития обаче, на 19 юни вече бе хвърлено на обществото, че от КТБ са изнесени 206 млн. в чували. А акционери същия ден излизат с писмо, че "към момента "Корпоративна търговска банка" АД е стабилна финансова институция". То, естествено изиграва точно обратната на успокояващата роля.

А в поредния "горещ петък" - 20 юни, БНБ постави КТБ под специален надзор, прекрати всякакви плащания и назначи квестори.