Личните данни на над 300 000 души са изтекли в БУЛСТАТ. Става въпрос за постоянен и домашен адрес, имейли, телефони и пр. Течът на лични данни – волен или неволен засяга повече от 300 хил. души със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т. нар. фрийлансъри.

Това съобщи вчера Българското национално радио (БНР). От обществената медия посочиха, че след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за Регистъра БУЛСТАТ, които на практика доведоха до преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака в нов Единен идентификационен код (ЕИК) с 9 знака, самоосигуряващите се у нас с изненада са установили, че в БУЛСТАТ регистъра освен професионалните им данни, се оказват всичките им лични данни.

Според радиото засегнати от проблема с новите ЕИК номера и публикуването на всички лични данни на самоосигуряващите се у нас, се оказват една шеста от всички работещи българи, извън държавните служители и публичния сектор.

За казуса са съобщили пред БНР-Варна адвокати, които са установили, че при вписване на ЕГН системата дава достъп и до техните адреси, телефонни номера и мейли. 

Появиха се информации, че дори шефът на парламента Никола Минчев "е изтекъл с лични данни" в регистъра, както и много други дептутати и публични личности. Бяха споменавани Тома Биков, Дани Каназирева, Екатерина Захариева от ГЕРБ, министър Иван Иванов от БСП и др, Соцдепутатът Кристиан Вигенин коментира във фейсбук ситуацията шеговито: "Ако ще ми идвате на гости, нека не е на "изтеклия" адрес, отдавна не живея там".  

В продължение по темата от националното радио посочиха, че причина за теча е грешка в системата БУЛСТАТ, която временно е позволила на всеки, който разполага с ЕГН на друг човек, да получи информация за част от личните му данни. Но:

"Изтичане не е имало, грешката е отстранена и в момента данните са защитени".

Това бе потвърдено днес и от министрите на правосъдието и на електронното управление - Надежда Йорданова и Божидар Божанов. По думите на Йорданова към момента в регистъра са видими адресите на самоосигуряващите се лица, което е в изпълнение на закона.

"Към настоящия момент в регистъра са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г., тоест в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона", уточни Йорданова.

"Ние сме направили анализ на това обстоятелство, преценяваме, че това не е добро решение на закона и подготвяме законодателно изменение, за да се промени тази практика, която е от 2005 г. насам" - даде заявка за законови промени правосъдната министърка.

По думите ѝ самоосигурените лица в България са около 300 000 души. Изискването, че постоянният адрес се вписва в публичната част на регистъра, е от 2005 г., законодателят тогава е решил да структурира регистър БУЛСТАТ по този начин. Има последващи няколко изменения в закона, но тази норма не е била преразгледана в нито едно от тях. 

"Предвиждаме всички данни, които имат характер на лични данни и които не съответстват на целта на регистър БУЛСТАТ, да не бъдат във видимата част, а да бъдат достъпни  само при служебни сметки", допълни Йорданова.

На въпрос как се е стигнало до това някой да нарече това "теч на информация", Божанов обясни, че в сила от началото на януари е едно изменение на закона за регистър БУЛСТАТ, което сменя идентификационния код, с цел по-малко лични данни да бъдат публични. Поради това много хора са проверявали как изглежда техния профил в регистъра и са стигнали до заключението, че личните им данни са там. Те са там от 15 години, но сега повече хора са разбрали за това, посочи министърът на електронното управление.