За да бъде завършена автомагистрала "Струма", то тя трябва да бъде изведена от Кресненското дефиле, защото минаване на трасето оттам пречи на европейските изисквания. Това заяви днес пред Нова вицепремирът по климата и екологичен министър Борислав Сандов. 

Това обаче е засега мнението само на представителят на "Демократична България" в правителството, а разговори с ресорния министър Гроздан Караджов тепърва предстояли. Припомняме, че изграждането на магистралата се бави вече почти 20 години, а последният проект на ГЕРБ предполагаше, че едната част - в посока Солун - трябва да остане съществуващият път, а другият - в посока Видин - да бъде изведен над дефилето. Страната изгуби и финансирането по предния период на европейско финансиране, заради неспазени екологични процедури и опити да се замажат очите на Комисията с трасето. След това стана ясно, че ще се направи опит да се строи с бюджетни средства.

Според Сандов, който отдавна е против варианта магистралата да мине през този участък, местността е твърде малка за такава инфраструктура и тя ще пречи на биологичните видове от различни групи, живеещи там. 

В случай че магистралата заобиколи Кресненското дефиле, вицепремиерът по климатичните политики посочи, че евентуално оскъпяване е въпрос на разчети. 

„Има два варианта. Мисля, че единият вече е изоставен - за прокопаването на дълъг тунел. Но това, което последно е обсъждано, включително по времето на ГЕРБ, е магистралата да минава по склоновете на Пирин. Мисля, че това не би оскъпило много проекта. Освен това, ще има допълнителни ползи за местните хора”, уточни министърът.