Бюджетите на отделните министерства няма да бъдат увеличавани с предстощия проект за републикански бюджет през 2022 г. В това увери днес финансовият министър Асен Василев в специално интервю за БНР. 

Той потвърди, че разчетите на МФ се очаква да бъдат ясни до няколко дни и в средата на месеца ще влязат за обсъждане със социалните партньори. След това проектът ще мине през Министерски съвет и ще бъде предложен за гласуване и промени в Народното събрание до края на този месец. Василев отново подчерта, че данъци няма да се вдигат, отпадат данък уикенд и данъкът върху лихвите от депозити, но бе категоричен, че няма да отстъпи от желанието си да увеличение на Максималния осигурителен доход. 

Днес вицепремиерът и съпредседател на "Продължаваме промяната" заяви, че НАП започва пълна проверка на сектора на строителството. Именно така - с проверки по сектори - агенцията успяла да събере тези вече прословути 8 млрд. лв. повече в хазната за тази година. Василев не отрича, че заслуга за това обаче има и инфлацията, която през ДДС вкарва повече средства в хазната. Това перо обаче било по-малко. 

Той обаче подчерта, че старателните нарочни проверки ще се правят само в големите в бранша, а малките ще бъдат оставени на мира и ще се подтикват сами да отстраняват данъчните си неразбории, за да се избегне тормоза на малкия и среден бизнес. 

Асен Василев бе категоричен, че по-малкото пари за някои от пенсионерите след намаляването на добавката от 120 лв. на 60 лв. ще се случи и че пари за това вече има. Имало и работен механизъм, по който това щяло да се случи.