Представители на САЩ и Русия започват днес в Женева серия от преговори, чийто залог е бъдещата сигурност на Европа. Непосредственият повод за тях е струпването на руски военни сили по границата на Украйна и опасенията, че Русия се готви да нападне тази страна, които Москва отхвърля.

Руският президент Владимир Путин поиска преговорите в края на миналата година. Той настоява САЩ и партньорите им в НАТО да подпишат с Русия договор, в който да изключат приемането на Украйна и други бивши съветски републики в НАТО и разполагането на нападателни оръжия в страни от Източна Европа. Вашингтон и съюзниците му отказват да  признаят на Русия "зона на влияние", за която тя претендира и посочват, че изборът на бившите съветски републики къде да членуват, е тяхно суверенно право.

Ръководителят на руската делегация на преговорите в Женева Сергей Рябков, зам.-министър на външните работи, изрази песимизъм за резултатите им след среща снощи с американската си колежка Уенди Шърман.

Москва е разочарована "от сигналите, идващи през последните дни от Вашингтон, както и от Брюксел", подчерта той, цитиран от френския в. "Монд". 

НАТО е готова за нов въоръжен конфликт в Европа, ако започващите днес преговори се провалят, каза вчера генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за в. "Файненшъл таймс".

Западните съюзници неколкократно предупредиха Русия, че я чакат безпрецедентни осакатяващи санкции, ако нападне Украйна. Москва отрича да има такива намерения и сочи концентрацията на натовски сили и оръжия по западните руски граници.

След снощната среща между Рябков и американската му колежка Уенди Шърман и насрочените за днес преговори, в сряда ще се състои среща НАТО-Русия в Брюксел, последвана от среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена, в която ще участват и европейците, опасяващи се да не бъдат изключени.

До момента нито Русия смята да изтегля своите близо 100 000 войници от пограничните райони до Украйна, нито НАТО възнамерява да изтегля силите си, разположени в Полша и в балтийските републики. 

"Рискът от конфликт е реален", заяви в петък Столтенберг.

Западът върви към постигането на обща позиция на преговорите с Русия, на които се очаква американските и европейски представители да отхвърлят "червените линии" на Путин, отбелязва днес "Файненшъл таймс". Западните преговарящи вероятно ще отговорят на предложените от Русия проектодоговори с искане Москва да спазва основополагащите принципи на европейската сигурност: отказ от промяна на границите със сила и зачитане на правото на всички страни да определят собствената си външна и отбранителна политика.

Очакванията за постигане на ново споразумение са слаби.

Британският в. "Телеграф" припомня изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че Русия, изглежда, се опитва да възстанови сферата на влияние над страни, които по-рано бяха част от СССР. "Това е неприемливо" и е "рецепта за конфликт", добави той.

Отсъствието на ЕС от масата за преговори днес в Женева показва, че той все още не е участник, способен да налага своите възгледи, пише в уводната си статия швейцарският в. "Там", цитиран от БТА. 

Според изданието това не е изненадващо, като се вземе предвид, че Брюксел не е в състояние да предостави алтернатива на НАТО.

ЕС трябва да си извлече поука от това безсилие, пише "Там". На първо място, като поиска по спешност двустранен диалог с Москва, както предложиха миналата година Франция и Германия. На второ място, като убеди своите естествени съюзници САЩ да действат като партньори в бъдещите дискусии. И накрая, 27-те страни трябва да определят, завинаги, бъдещия периметър на разширяването си - а следователно, и бъдещите граници, които всички страни членки ще бъдат готови да защитават.